PREMATÜRE RETİNOPATİSİ VE HEMŞİRELİK YAKLAŞIMLARI


Creative Commons License

DOLGUN G.

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, cilt.33, sa.1, ss.123-132, 2017 (SCI-Expanded)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 33 Sayı: 1
  • Basım Tarihi: 2017
  • Dergi Adı: Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Science Citation Index Expanded (SCI-EXPANDED), Social Sciences Citation Index (SSCI), Scopus, TR DİZİN (ULAKBİM)
  • Sayfa Sayıları: ss.123-132
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Prematüre retinopatisi (ROP) prematüre bebeklerde görülen, gelişmekte olan retina vasküler yapılanmasında patolojik gelişim ile seyreden ve prematür doğmuş bebeklerde görme kaybına neden olan vasküler hastalıktır. ROP önleme programları hem birincil hem de ikincil korunma amaçlı tedbirleri içermektedir: Birincil ROP önlemi obstetrik, doğum ve yenidoğan bakımı ile ilgili kalite ve iyileştirmenin artırılmasıdır. ROP’ta ikincil koruma ise erken tespit (tarama) ve tedavinin sağlanmasıdır. Bu makalede doğum öncesi, doğum sonrası tarama ve tedavi de hemşirenin sorumlulukları üzerinde durulacaktır.

Retinopathy of prematurity (ROP), an ocular disease characterized by onset of vascular abnormalities in the developing retina, is the major cause of visual impairment and blindness. ROP prevention programs should include measures aimed at both primary and secondary prevention: Primary prevention of ROP involves quality improvement involving obstetric, delivery room, and neonatal care. Secondary prevention of ROP involves agreeing criteria for, and providing the means to achieve, case detection (screening) and treatment. This article will focus on the nurse's responsibility in prenatal, postnatal screening and treatment of ROP's