Rusya Ukrayna Savaşı'nın Uzay Savaşı Olarak Milletlerarası Hukuk Bakımından Değerlendirilmesi


Mantı N. P.

Stepler, Dinyeper ve Barut: Rusya - Ukrayna Savaşı'nın Uluslararası Hukuk Veçhesi, Dr. Adem Özer; Prof. Dr. Fatma Taşdemir, Editör, Adalet Yayınevi, Ankara, ss.431-460, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: Adalet Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.431-460
  • Editörler: Dr. Adem Özer; Prof. Dr. Fatma Taşdemir, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

24 Şubat 2022 sabahı erken saatlerde Rusya ve Beyaz Rusya sınırından Rusya'nın saldırıları ile başlayan Ukrayna işgali, yeni teknolojilerin ve (Ukrayna'nın ve destekleyen Batılı devletlerin) uzay varlıklarının ve yeteneklerinin, geleneksel savaş yürütme araçlarının yanındanasıl kullanıldığını ve ne ölçüde önemli olabileceğini gösteren ilk geniş çaplı çatışmadır. Rusya- Ukrayna Savaşı, esas olarak bir kara savaşı olmakla birliktei çatışmanın her iki tarafının karada, denizde, havada ve siber alanda başarılı olabilmek için, uzaya bu kadar bağımlı hale geldiği ilk büyük çatışmadır ve silahlı kuvvetler için güvenlikten muharebeye, uzayın ve uzay teknolojilerinin başarı için artan önemini ortaya koymaktadır.

The invasion of Ukraine, which started with Russian attacks from Russia and Belarus border in the early morning of February 24, 2022, is the first wide-range armed conflict showing how new technologies and military capabilities (of Ukraine and supporting Western states) dependent on space assets and capabilities and to what extent they can be used alongside traditional means of war in an armed conflict. The Russia-Ukraine War, while primarily a land war, is the first major conflict in which both sides of the conflict have become dependent on space capabilities for success on land, sea, air and cyberspace and show the growing importance of space and space technologies for success of the militaries of States, from security to combat,.