Dini Argümantasyonla İlişkisinde İnanç Mantığı Yargısı Üzerine Bir Değerlendirme


Hacınebioğlu İ. L.

SDÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi, sa.19, ss.17-26, 2007 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Basım Tarihi: 2007
  • Dergi Adı: SDÜ İlahiyat Fakültesi Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Index Islamicus, MLA - Modern Language Association Database
  • Sayfa Sayıları: ss.17-26
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Mantıksal analiz her türlü argümantasyonda çok önemli bir değerlendirmedir, ama dini argümantasyon için daha da bir ehemmiyet kazanmaktadır. İnançların ve dini fenomenlerin mantıksal analizi farklı epistemik zeminlere sahip olmamalıdır. Bu makalede, dini argümantasyonla ilişkisinde inanç mantığında bazı noktaları ortaya koyacağız. Her türlü iddiayı ileri süren önermenin sağlam bir argümantasyon oluşturabilmesi için doğruluk koşuluna bağlı geçerlilik ve tutarlılık üzerine kurulmalıdır. Zihinsel süreçler inancın geleneksel kabul edilmiş argümanları ile birlikte kişisel tercihler ile birlikte çalışır. Bir yönden dini iddialar belirli epistemolojik varsayımları ileri sürerler, diğer yandan kişinin önyargıları, ideaları, düşünceleri ile dini olanlarını birleştirirler. Dini argümanların mantıksal analiz yoluyla değerlendirilmesi inanç sistemleri üzerinde yapılan tercihleri anlamaya yardımcı olacaktır.

Anahtar Kelimeler: Mantık felsefesi, İnanç Mantığı, Yargı, Önerme, Öncül, Sonuç, Geçerlilik, Tutarlılık, Dini Argument.

Logical analysis is a very important evaluation of any argumentation, but it is rather essential for religious argumentation. Logical analysis of beliefs and religious phenomena should not have different epistemic grounds. In this article, I will raise some points about the logic of belief in relation to religious argumentation. Propositions of any assertion are based on truth-conditional validity and consistency in order to achieve sound argumentation. Cognitive process works through personal choices along with traditionally accepted arguments of belief. On the one hand religious arguments assert certain epistemological assumptions, whereas, on the other hand, one tries to match one’s own prejudices, ideas, opinions and so forth with religious ones. An assessment of religious arguments through logical analysis will be very helpful to understand preferences on belief systems.

Key Words: Philosophy of Logic, Logic of Belief, Justification, Proposition, Premise, Conclusion, Validity, Consistency, Religious Argument.