Karbapenem Dirençli Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeruginosa Enfeksiyonlarının Klinik ve Moleküler Özellikleri


Pınarlık F., Göçer L. S., Boral J., Ekinci G., Cooper F. K., Ataç N., ...Daha Fazla

23. Uluslararası Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Kongresi, Antalya, Türkiye, 13 - 16 Mart 2023, ss.205-209

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.205-209
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ VE AMAÇ

Karbapenem direnci, Klebsiella pneumoniae ve Pseudomonas aeruginosa nedenli hastane enfeksiyonlarında tedaviyi zorlaştırmaktadır. Bu çalışma ile K. pneumoniae ve P.aeruginosa enfeksiyonlarında antibiyotik direnci ve moleküler özelliklerin araştırılması amaçlanmıştır.

YÖNTEM

Türkiye’nin dokuz farklı şehrinden 16 farklı hastanenin dahil edildiği çok merkezli prospektif kohort çalışması yürüttük. Çalışmaya K. pneumoniae ya da P. aeruginosa kaynaklı sepsis ve/veya zatürre ile hastanede yatan erişkin hastalar dahil edildi. Başka bakteriler ile eş zamanlı enfeksiyonu olan hastalar dışlandı. Karbapenem dirençli suş ile enfekte olan hastaların örnekleri kolistin, seftazidimavibaktam, piperasilin-tazobaktam, seftolozan-tazobaktam direnci için broth mikrodilüsyon duyarlılık testi ile incelendi. PCR ile OXA-48 ve NDM-1, ek olarak K. pneumoniae örneklerinde KPC-1, P. aeruginosa örneklerinde VIM-1 ve IMP-1 direnç genleri araştırıldı.

BULGULAR

1 Ocak 2022 ile 1 Aralık 2022 tarihleri arasında 295 K. pneumoniae ve 130 P. aeruginosa saptanan hasta kohorta dahil edildi. Karbapenem dirençli 217 (%73,6) K. pneumoniae ve 63 (%48,5) P.aeruginosa ile enfekte hasta saptandı. Karbapenem ve kolistin direncinin mortaliteyi arttırdığı gözlendi; fakat mortalite sadece K. pneumoniae ile enfekte hastalarda istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Hasta yaşının, her iki bakteri ile enfeksiyonda mortaliteyi artıran bir etken olduğu saptandı. K. pneumoniae ile enfekte hastalarda, bakteremisiz zatürre (p<0.001), miyokard enfarktüsü (p=0.032), serebrovasküler olay (p=0.030) ve karaciğer hastalığının (p=0.037) mortaliteyi artırdığı gözlendi. Buna karşılık, P. aeruginosa ile enfekte hastalarda hematolojik malignite mortaliteyi artıran tek komorbit durumdu. Laboratuvar belirteçlerinden prokalsitonin, CRP, beyaz küre sayısı ve kreatinin K. pneumoniae ile enfekte hastalarda mortaliteyle ilişkisi gösterilemese de (p>0.05); P. aeruginosa ile enfekte hastalarda prokalsitonin (p=0.016) ve CRP (p=0.026), fatalite olan grupta istatistiksel olarak anlamlı yüksekti. Karbapenemaz profilleri incelendiğinde sırasıyla K. pneumoniae ve P. aeruginosa izolatlarında OXA-48 %69,4 ve %6,3,

NDM-1 ise %21,0 ve %6,3 oranında saptandı. K. pneumoniae izolatlarında %9,1 KPC-1, P. aeruginosa izolatlarında %14,6 VIM ve %4,2 IMP pozitifliği saptandı. Son olarak, NDM-1 negatif izolatlarda CZA direnci K. pneumoniae için %24,5, P. aeruginosa için %40,0 oranındadır.

TARTIŞMA VE SONUÇ

Karbapenem direnci hem K. pneumoniae hem de P. aeruginosa enfeksiyonlarında artmaktadır. Klinikte dirençli suşlarla mücadele için yeni antibiyotiklere ihtiyaç vardır. Yeni bir ilaç olan seftazidim-avibaktam, karbapenem dirençli suşlarda kullanılmalı ve doğru antibiyotik tercihi için direnç çalışmalarına önem verilmelidir.