ÇOCUK MENÜLERİNİN OTEL İŞLETMELERİNDE KARLILIĞI ARTIRICI UNSURLARI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA: 5 YILDIZLI OTEL İŞLETMELERİ İSTANBUL ÖRNEĞİ


Creative Commons License

Demirkol Ş., Yağcı Ö.

WORLD CHILDREN CONFERENCE-V, Hakkari, Türkiye, 7 - 09 Haziran 2024, ss.508-524, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Hakkari
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.508-524
  • Açık Arşiv Koleksiyonu: AVESİS Açık Erişim Koleksiyonu
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Özet

Otel işletmelerinin karlılık unsuru olarak çocuk menüleriyle ilgili yaptıkları çalışmaların analiz

edilmesi araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu araştırma nitel bir çalışma olarak tasarlanmış ve

fenomenolojik yaklaşım kullanılarak yapılmıştır. Bulgular, tematik analiz yöntemi kullanılarak analiz

edilmiştir. Araştırmaya dahil edilen otel işletmeleri açısından menü fiyatlandırmasının önemli olduğu

görülmüştür. Doğru fiyatlandırma, işletmenin karlılığını etkiler. Fiyatların çok yüksek olması

tüketicilerde memnuniyetsizlik yaratabilirken, çok düşük olması işletmenin zararına neden olabilir.

Çocuk menüsünün sağlık ve kalite açısından rakiplere göre üstünlük sağladığı durumlarda çevredeki

diğer işletmelerden farklılaşarak tercih edilir hale geldiği görülmüştür.

Doğru bir menü analizi yapmak için çocuk menüsüyle ilgili çeşitli faktörlerin dikkate alınması

gerektiği görülmüştür. İşletmeler, menülerinde popüler olan ve sıkça talep edilen ürünlere yer vermeli

ve müşteri geri bildirimlerini de takip ederek menülerinde değişiklik yapmalıdır. Çocuk menülerinin,

çocukların sağlıklı beslenmelerini sağlamak, tatmin edici bir yeme deneyimi sunmak ve ebeveynlerin

memnuniyetini sağlamak için son derece önemli olduğu görülmüştür. Bu nedenle, çocuk menüleri

hazırlanırken sağlıklı gıdaların tercih edilmesi ve özenle seçilmesi gerekmektedir. Ayrıca, çocukların

tercihlerinin göz önünde bulundurulması, menülerin popüler ürünlerle ve ilgi çekici sunumlarla

zenginleştirilmesi önemlidir.

Anahtar Kelimeler: Çocuk menüsü, Fiyatlandırma, Çocuk Beslenmesi, Karlılık

Abstract

The purpose of the research is to analyze the studies carried out by hotel businesses regarding

children's menus as an element of profitability. This research was designed as a qualitative study and

was conducted using a phenomenological approach. The findings were analyzed using the thematic

analysis method. It has been observed that menu pricing is important for the hotel businesses included

in the research. Correct pricing affects the profitability of the business. While prices that are too high

may cause dissatisfaction among consumers, too low prices may cause losses to the business. It has

been observed that when the children's menu provides superiority over competitors in terms of health

and quality, it differentiates itself from other businesses in the environment and becomes preferred. It has been observed that in order to make an accurate menu analysis, various factors related to the

children's menu must be taken into account. Businesses should include popular and frequently

requested products in their menus and make changes to their menus by following customer feedback.

Children's menus have been shown to be extremely important in ensuring healthy nutrition for

children, providing a satisfying eating experience and ensuring parental satisfaction. Therefore, when

preparing children's menus, healthy foods should be preferred and selected carefully. In addition, it is

important to take children's preferences into account and enrich menus with popular products and

interesting presentations.

Keywords: Kids menu, Pricing, Kids Nutrition, Profitability