DÜŞÜK KAS GÜCÜNÜ VE OLASI SARKOPENİYİ BELİRLEMEK İÇİN SANDALYE-OTURMA-KALKMA TESTİ CUT-OFF DEĞERLERİNİ BELİRLEME


Creative Commons License

Bahat-Öztürk G., Özer Aydın Ç., Kılıç C., Karan M. A.

24. Ulusal İç Hastalıkları Kongresi, Antalya, Türkiye, 19 - 23 Ekim 2022, ss.211

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.211
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: EWGSOP2, el kavrama kuvvetinin (HGS) değerlendirilmesi mümkün olmadığında, kas kuvvetini değerlendirmek için bir vekil belirteç olarak sandalyeden ayağa kalkma testinin (CSST) değerlendirilmesini önerir. Önerilen CSST değeri 15 saniyedir. Biz bu çalışmada düşük HGS'nin bir vekil belirteci olarak kullanılabilecek CSST cut-off değerlerini belirlemeyi amaçladık. Ayrıca, daha iyi işlevsellik ve fiziksel performans ile ilişkili CSST cut-off değerlerini belirlemeyi amaçladık.

Yöntemler: Bu retrospektif kesitsel çalışmaya, Kasım 2016 ile Aralık 2021 tarihleri arasında bir üniversite hastanesine ayaktan başvuran 60 yaş üstü, toplumda yaşayan yetişkinler dahil edildi. Hepsi, el kavrama kuvveti (Jamar el dinamometresi), olağan yürüme hızı (UGS), kısa fiziksel performans bataryası, ve işlevsellik [günlük yaşam aktiviteleri (ADL), enstrümantal günlük yaşam aktiviteleri (IADL)] açısından değerlendirildi. Düşük kas gücü (muhtemel sarkopeni) FRAIL ölçeği ile, düşük kas kuvveti EWGSOP2'ye göre değerlendirildi. Daha iyi işlevsellik ve performans ile ilişkili CSST cut-off’ larını belirlemek için ROC analizi kullandık.

Sonuçlar: Çalışmaya 543 yaşlı yetişkin dahil edildi (%69'u kadın; ortalama yaş: 74.1±6.4 yıl). Düşük kas kuvvetinin varlığını en iyi tahmin eden CSST cut-off değeri 11.9 saniyeydi. Düşük UGS, bozulmuş SPPB ve ADL için karşılık gelen CSST cut-off değerleri 13.6 sn; kırılganlık için 13,5 sn; bozulmuş IADL için, 12.2 sn idi. Kullanımı kolaylaştırmak için yuvarlatılmış rakamlar olarak, CSST cut-off değerleri düşük HGS ve bozulmuş IADL için 12 sn ve düşük UGS, SPPB ve kırılganlık için 14 sn idi.

Sonuç: Çalışmamız gerçek hayat verilerine dayanan CSST cut-off değerlerini bildirdi. Bu cut-off'lar, olası sarkopeni teşhisinde ve pratikte optimal CSST değerlerine karar verirken kullanılma potansiyeline sahiptir.

Anahtar kelimeler: El kavrama kuvveti, sandalyeden otur-kalk testi, sarkopeni