KUMKAPI’DAN GÜRPINAR’A: İSTANBUL SU ÜRÜNLERI HALİ


Creative Commons License

MOL TOKAY S., KAHRAMAN A. E.

20. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Mersin, Türkiye, 24 - 26 Eylül 2019, ss.59

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Mersin
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.59
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

İstanbul Su Ürünleri Hali, ülkemizin birçok bölgesine su ürünlerinin sevk edildiği ve
ihracatımızın önemli bir kısmının gerçekleştirildiği bir merkez konumundadır. Dolayısıyla, Hal’in hijyenik koşulları, fiziksel durumu, teknik altyapısı, işleyişi ve standartlara uygunluğu gibi pek çok faktör gerek halk sağlığı, gerekse ülkemiz ekonomisi bakımından büyük rol oynamaktadır. Bozulmaya karşı son derece hassas olan su ürünleri, uygunsuz ortam koşullarına maruz kaldığında kısa sürede bozulup ziyan olabilmekte veya tüketici sağlığını tehdit eder hale gelmektedir. Bunun yanı sıra, avcılık (hasat) sonrasında, ürünlerin tutulduğu veya bekletildiği uygunsuz ortam koşulları nedeniyle, ürünlerin
hijyenik durumunu olumsuz yönde etkileyen bir takım kontaminasyonlar da söz konusu
olabilmektedir. Geçmişten günümüze çeşitli yerleşkelerde konumlanmış olan İstanbul Su Ürünleri Hali, 1983 yılından bu yana hizmet verdiği Kumkapı’dan 2015 yılında Beylikdüzü/Gürpınar’da inşa edilen oldukça büyük ve donanımlı bir komplekse taşınmıştır. Kumkapı’daki Su ürünleri Hali 2000-2003 yılları arasında, “Su Ürünleri Toptan ve Perakende Satış Yerleri Yönetmeliği”ndeki kriterlere göre değerlendirilmiş ve yönetmelikte yer alan birçok kriteri sağlayamadığı tespit edilmiştir. Gürpınar’daki yeni Hal kompleksi ise; Avrupa’nın en büyük ve en donanımlı balık hali olacak şekilde
tasarlanmış ve buna göre inşa edilmiştir. Ayrıca, söz konusu tesisin, altyapı olanakları ile fiziksel ve hijyenik şartları bakımından, dünya standartlarını karşılayacak niteliklere sahip olması da hedeflenmiştir. Bu çalışmada, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ndeki koşulların halen yürürlükte olan yönetmelikteki kriterleri sağlayıp sağlamadığı incelenerek, Kumkapı Su Ürünleri Hali’ndeki koşullarla karşılaştırılmış ve sağlanan ilerleme ile devam eden eksiklikler irdelenmiştir. Ülkemizin ihraç etiği hayvansal gıda su ürünleri olup bu ihracatın ana kısmı İstanbul Balık Hali’nden yapıldığından, çalışma sonuçlarımız halk sağlığının yanı sıra ülkemizin ihracatı ve ekonomisi bakımından önem arz etmektedir.