Nefrolitiazis Nedeniyle Supin Mini-Perkütan Nefrolitotomi Uygulanan Hastaların Değerlendirilmesi; Üniversite Hastanesi-Tek Merkez Sonuçları


Creative Commons License

Teke İ., Aydın R., Oba K. C., Tefık T.

IURES ULUSLARARASI ÜROLOJİ ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ KONGRESİ, İstanbul, Türkiye, 18 Mayıs 2023, ss.41-42, (Tam Metin Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.41-42
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Perkütan nefrolitotomi (PNL), büyük ve/veya kompleks böbrek taşları için altın standart tedavidir. Yüksek taşsızlık oranlarına rağmen, PNL ilişkili en önemli komplikasyonlar; organ yaralanması (<%1), transfüzyon gerektiren kanama (%0-23) ve enfeksiyöz olaylardır (%1-33). PNL, her birinin kendine özgü avantajları ve dezavantajları olan supin veya prone pozisyonlarda gerçekleştirilebilir. Herhangi bir gerekçe olmaksızın prone pozisyon PNL’nin standart pozisyonu olarak kabul edilmiştir. Valdivia Uria ve ark. 1998 yılında PNL için ilk supin pozisyon serisini yayınlamıştır. Supin pozisyonun avantajları; kolay ve rahat hasta pozisyonu, cerrahın ameliyat sahasında radyasyona daha az maruz kalması, anestezinin hava yoluna anında ve kolay erişimi, eşzamanlı retrograd erişim olasılığı ve düşük renal pelvis basıncı olarak sıralanabilir. Supin PNL nin dezavantajı ise operasyon süresinin prone pozisyonuna göre daha uzun olması olarak belirtilmektedir.

Amaç: Supin Mini-PNL yapılan hastaların taşsızlık oranı ve postoperatif komplikasyon açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır.

Materyal-Metod: İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı tarafından Haziran 2018-Nisan 2023 tarihleri arasında nefrolitiazis nedeniyle supin mini-PNL/ECIRS uygulanan hastaların verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik özellikleri, operasyon süresi, taşın lokalizasyonu, preoperatif taş volümü, postoperatif taş volümü ve postoperatif komplikasyonlar belirlendi. Taş volümleri hastaya ait preop ve postop Bilgisayarlı Tomografi(BT) görüntülerinden faydalanılarak ‘’3D Slicer image computing’’ programı kullanılarak hesaplandı, 2 mm ve altındaki rest fragmanlar kalkül free olarak kabul edildi. Birden fazla taşı olan hastalarda taş volümü hesaplanırken her bir taşın volümü ayrı hesaplanıp toplanarak bulundu. Postoperatif değerlendirmede BT görüntülemesi olmayan hastaların postoperatif DÜSG leri incelenerek rest kalkül açısından değerlendirildi. Perioperatif komplikasyonlar modifiye Clavien sistemi kullanılarak sınıflandırıldı.

Sonuçlar: Haziran 2018-Nisan 2023 tarihleri arasında İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Bilim Dalı tarafından 173 hastaya supin mini-PNL/ECIRS operasyonu yapıldı. Tüm hastalar Galdakao Modifiye Supin Valdivia pozisyonunda opere edildi. Hastaların ortalama yaşı 47 (12-82) idi. 8 hastanın yaşı 18 in altındaydı. Hastaların 60 ı kadın 113 ü erkek cinsiyete sahipti. Opere edilen hastaların ortalama BMI 27.1 olarak hesaplandı. Hastaların 40’ında üst pol, 52’sinde orta pol-pelvis, 34’ünde alt pol, 13’ünde staghorn, 34’ünde ise farklı kalikslerde multıple taş mevcuttu. Operasyon sonunda 141(%82) hastaya DJ stent, 32(%18) hastaya ise nefrostomi tüpü yerleştirildiği saptandı. 65 kişinin preop ve postop BT görüntülerine ulaşılıp taş volümleri hesaplandı. Ortalama preop taş volümü 4164.166 mm3 ( 177.066-17004) bulundu. Postoperatif ilk 4 ay içerisinde BT görüntüsüne ulaşılan hastaların taş volümü ortalama 431.726 mm3 olarak hesaplandı. 110 (%64) kişi postoperatif kalkül free olarak bulundu. Ortalama anestezi süresi 117 dk (en kısa 50 dk-en uzun 290 dk) olarak bulundu. 15(%8,6) hastada perioperatif veya postoperatif komplikasyon saptandı. 6 kişide grade-1, 7 kişide grade-2, iki kişide grade-3 komplikasyon geliştiği saptandı; hiçbir hastada mortalite gelişmedi. Postoperatif hastahanede yatış süresi 2.3 gün olarak saptandı. 7 hastaya postoperatif transfüzyon yapıldı.

Sonuç: Büyük ve/veya kompleks böbrek taşlarında deneyimli merkezler tarafından supin mini-PNL/ECIRS düşük komplikasyon ve yüksek taşsızlık oranları ile güvenle uygulanabilir bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: ECIRS, PNL, taş, volüm