Baklagillerde Simbiyotik Kök Nodül Gelişimi


YÜZBASIOGLU E.

International journal of advances in engineering and pure sciences (Online), cilt.33, sa.1, ss.1-10, 2021 (Hakemli Dergi) identifier

Özet

Baklagiller hem insan ve hayvan beslenmesi, hem de toprak verimliliğinin arttırılması yönünden önemli bir doğal kaynaktır.Baklagillerin ayırt edici bir özelliği de çeşitli gram negatif kök nodül bakterileri ile azot-fiksasyonu simbiyotik ortaklığı kurmayetenekleridir. Bakteri ve bitki arasında gerçekleşen bu simbiyotik ilişki, bitkinin kök dokusunda özelleşmiş bir yapı olan nodül dokusu içerisinde gerçekleşmektedir. Nodül oluşumu, bitki kökleri tarafından salgılanan flavonoid sentezi ile başlayarak, bitki ve bakteri arasında gerçekleşen oldukça karmaşık bir dizi sinyal ilişkisini içermektedir. Bu derleme çalışmasında, bitki köklerinde oluşan nodül dokusunun oluşum mekanizması ayrıntılı bir şekilde anlatılmıştır.
Legumes are an important natural resource both for human and animal nutrition and for increasing soil fertility. A distinctivecharacteristic of legumes is their ability to engage in a nitrogen-fixing symbiosis with diverse groups of gram negative rootnodule bacteria. This symbiotic relationship between the bacteria and the plant can form within the nodule tissue that specializedstructure in the root tissue of the plant. Nodule formation involves a very complex cascade signal between plant and bacteria,starting with the flavonoid synthesis secreted by the plant roots. This review has widely explained the mechanism of theformation of nodule tissue in plant roots