Laserpitium hispidum M. Bieb Meyve Uçucu Yağının GC-MS Analizi ve Bileşimi


Güleç M., Tan N.

https://www.bihat2020.com/bildiri-%C3%B6zet-kitab%C4%B1, Ankara, Türkiye, 23 - 26 Haziran 2022, ss.287

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.287
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Apiaceae familyasına ait Laserpitium türleri 17. yüzyıldan beri kayıtlarda diüretik, sindirim destekleyici, emanogog, uyku bozukluklarında destekleyici, antibakteriyel, antifungal ajan olması gibi çeşitli tıbbi kullanımlarıyla yer bulmaktadır (1, 2). Günümüzde bu kullanımların birçoğu terk edilmiş olmakla birlikte Laserpitium hispidum türünün ülkemizde gövde kabuğu soyulduktan sonra çiğ halde tüketildiği ve tıbbi yatıştırıcı olarak kullanıldığı bilinmektedir (3, 4). Bu çalışmada Karabük-Keltepe lokasyonundan toplanan L. hispidum bitkisinin meyvelerinden su buharı distilasyonu yöntemiyle elde edilen uçucu yağı GC-MS cihazıyla analiz edilmiş ve kimyasal bileşenleri aydınlatılmıştır. Majör bileşenler olarak nerol asetat (%36,1) ile sabinen (%21,53) tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler: Uçucu yağ, Laserpitium, GC-MS

Kaynaklar

1. Gustav H. Illustrierte Flora von Mitteleuropa. München: J. F. Lehmann Verlag; 1925.

2. Schneider, W. Pfanzliche Drogen. Frankfurt a. M.: Govi-Verlag GmbH-Pharmazeutischer Verlag; 1974.

3. Baytop T. Türkçe Bitki Adları Sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Basım Evi; 1994.

4. Çelik M. 2013. Türkiye Laserpitium L. (Apiaceae) Cinsinin Taksonomik Revizyonu [Yüksek Lisans Tezi]. Konya: Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü; 2013.