Hava Yolu Tercihinde Uçak İçi İkram Ve Eğlence Ürünlerinin Satın Alma Davranışına Ve Müşteri Sadakatine Etkisi


Tuzcuoğlu A., Kiracı D.

International Topkapı Congress IV, İstanbul, Türkiye, 18 - 20 Eylül 2024, ss.7-8, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.7-8
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Küreselleşme ile birlikte, hava yolu yolcu taşımacılığı sektöründe de rekabet artmış ve her geçen gün de artmaya devam etmektedir. Hava yolu firmalarının bu rekabetçi pazarda varlıklarını güçlenerek devam ettirebilmesi için müşterilerine birtakım avantajlar ve hizmetler sağlaması kaçınılmazdır. Bu çalışmanın amacı, hava yolu tercihinde yolcuların belirli bir markaya yönelik satın alma davranışlarını devam ettirmeleri ve bu markaya karşı sadakat geliştirmelerinde uçak içi ikram ve eğlence hizmetlerinin katkısının araştırılmasıdır.

 

Araştırma için İstanbul’da hava yolu ikram hizmeti veren bir şirketin iki üst düzey yöneticisi ve hava yolu yolcu taşımacılığını sıklıkla tercih eden ve sektör ile ilişiği bulunmayan iki kişi ile derinlemesine görüşme (mülakat) yapılmış ve yapılan görüşmelerin sonucu analiz edilmiştir. Yapılan görüşmelerin sonucunda, hava yolu firmalarının kabin içi hizmetler konusunda, müşteri sadakatini ve satın alma davranışını arttırmaya yönelik olarak ne gibi stratejiler geliştirebilecekleri veya ne gibi yenilikler yapabilecekleri noktasında yol göstermek hedeflenmiştir.

 

Araştırmanın sonuçlarına göre; uçak içi ikram ve eğlence servisinin, müşteri sadakati ve aynı hizmeti tekrar satın alma davranışı üzerine, pozitif yönde ciddi etkileri olduğu söylenebilmektedir. Uçuşlarda sunulan ayrıcalıklı yemek kapsamına giren glutensiz yemek seçeneği gibi, kişilerin hassasiyetleri noktasında hava yolu firmalarına olumlu bir katkı sağlandığı görülmektedir. Ayrıca hava yolu şirketlerinin profesyonel ikram firmaları ile çalışması, menülerinin özel şefler tarafından tasarlanması ve ikram servisi noktasında trendlerin takip edilmesi kaliteli bir hizmet sağlanması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.

 

Teknolojinin yaygın kullanımı, müşteriler tarafından uçak içi eğlence hizmetleri kapsamında film ya da internete bağlanmak gibi aktivitelerde daha çok tercih edilmekte olduğu gözlemlenmiştir. Hava yolu şirketlerinin müşteri sadakatini daha da fazla güçlendirmek için yolcularına sunduğu sadakat programı hizmetlerinden yalnızca biri olan özel yolcu salonu (Lounge) hizmetinin, yolculara kendilerini uçuşlarından önce ya da sonra daha özel hissettiren son derece önemli bir hizmet olduğu görülmektedir. Bu kapsamda çalışmaların geliştirilmesinin müşteri sadakatini arttırdığı söylenebilmektedir.

Competition in the air passenger transportation sector has increased with globalization and continues to increase day by day. It is inevitable for airline companies to provide certain advantages and services to their customers in order to maintain their existence in this competitive market. The purpose of this study is to investigate the contribution of in-flight catering and entertainment services to the continuation of passengers' purchasing behavior towards a particular brand and to develop loyalty towards this brand.

 

In-depth interviews were conducted for the research with two senior managers of an airline catering company in Istanbul and two people who frequently prefer airline passenger transportation and who are not related to the sector, and the results of the interviews were analyzed. As a result of the interviews, it is aimed to provide guidance on what strategies airline companies can develop or what innovations they can make in order to increase customer loyalty and purchasing behavior regarding in-cabin services.

 

According to the results of the study, it can be said that in-flight catering and entertainment services have significant positive effects on customer loyalty and repurchase behavior. It is seen that airline companies make a positive contribution to the sensitivities of people, such as the gluten-free meal option, which is within the scope of privileged meals offered on flights. In addition, it is thought that it is important for airline companies to work with professional catering companies, to design their menus by special chefs and to follow the trends in catering service in order to provide a quality service.

 

It has been observed that the widespread use of technology is more preferred by customers for activities such as movies or connecting to the internet within the scope of in-flight entertainment services. Lounge service, which is only one of the loyalty program services offered by airlines to their passengers to further strengthen customer loyalty, is an extremely important service that makes passengers feel more special before or after their flights. It can be said that the development of studies in this context increases customer loyalty.