27. Uluslararası Türk Pedodonti Derneği Kongresi, İskele, Kıbrıs (Kktc), 22 - 25 Ekim 2020, ss.55
GİRİŞ: Dentigeröz kistler;, dişlerin inflamasyonu sonucu veya gelişimsel olarak çenelerde oluşan iyi huylu lezyonlardır. Bu patolojik oluşumlar genellikle gelişmekte olan, gömülü kalmış veya henüz sürmekte olan bir dişin kuronu ile ilişkili olmakta ve rutin radyografik tetkikler sırasında fark edilmektedirler. Bu olgu raporunun amacı çocuk hastada semptomatik hale gelen bir dentigerözün kistin sunulmasıdır.
OLGU RAPORU: On üç yaşındaki erkek hasta sol alt çene bölgesinde meydana gelen ekstraoral fistül, şişlik ve ağrı ile kliniğimize başvurdu. Ağız içi muayenesinde 36 numaralı dişte oklüzal mine çürüğü varlığı ve 37 numaralı dişin sürmekte olduğu gözlendi. Hastadan alınan panoramik radyografide 38 numaralı dişin germi ile ilişkili olan bir lezyon saptandı. Hastadan alınan üç boyutlu dental volumetrik tomografi görüntülerinde lezyonun sol alt üçüncü büyük azı dişi germi ile ilişkili olduğu ve ekspansif büyüyerek bukkal yüzdeki kortikal tabakanın yıkımına neden olduğu gözlendi. Patolojik incelemede iltihaplı dentigeröz kist olduğu raporlandı. Gömük üçüncü büyük azı dişin germi ve ilgili bölgede bulunan lezyon cerrahi eksizyonu yapıldı. Bir ay sonra yapılan takipte ekstraoral şişlik, kızarıklık ve ağrının ortadan kaybolduğu, hastanın şikayetlerinin gerilediği gözlendi.
SONUÇLAR: Dentigeröz kistler oldukça yavaş büyüyen ve genellikle asemptomatik olan oluşumlardır. Bu olguda gösterildiği gibi rutin kontrollerin ve radyografik takibin çenelerdeki patolojik değişimlerin erken dönemde tespit edilmesi adına önemi olduğu görülmüştür.