Pineal Lezyon Nedeniyle Opere Edilen Hastaların Tek Merkez Retrospektif Analizi


Öztürk S., Özler D., Şahin M. S., Gülsever C. İ., Dölen D., Ünal T. C., ...Daha Fazla

Sinir Sistemi Cerrahisi Derneği 19. Bilimsel Kongresi, Antalya, Türkiye, 19 - 22 Ekim 2023, ss.88

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.88
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Pineal Lezyon Nedeniyle Opere Edilen Hastaların Tek Merkez Retrospektif Analizi 1 Sefa ÖZTÜRK, 2 Doğukan ÖZLER, 3 Mustafa Selim ŞAHİN, 4 Cafer İkbal GÜLSEVER, 5 Duygu DÖLEN, 6 Tuğrul Cem ÜNAL, 7 İlyas DOLAŞ, 8 Pulat Akın SABANCI, 9 Aydın AYDOSELİ, 10Yavuz ARAS, 11Altay SENCER 1-11İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı


Amaç:
Pineal bez, etrafında önemli anatomik yapılarının bulunduğu derin yerleşimli bir alanda yer alır. Bu bölgenin tümörleri sıklıkla çocukluk çağında görülür. Cerrahi müdahalenin patolojik tanıyı belirlemede ve tedavide önemli bir yeri vardır. Tümöre yönelik girişimlerin haricinde sekonder gelişen obstrüktif hidrosefali gibi komplikasyonlarda da cerrahi müdahaleler gerekebilmektedir. Bu çalışmamızda pineal kitle nedeniyle kliniğimizde opere ettiğimiz hastaların demografik özellikleri incelenmiştir.

Yöntemler: 2010-2022 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı’nda pineal bölge yerleşimli kitle nedeniyle opere edilen 25 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. Hastaların poliklinik notları, anamnezleri, epikrizleri ve ameliyat raporları retrospektif olarak değerlendirilmiştir.

Bulgular: Pineal kitle nedeniyle ameliyat edilen hastaların 15’i erkek (%60), 10’u kadındı (%40). Hastaların ortalama yaşları 21,4 tü. En sık görülen başvuru şikâyeti 12 hastada (%48) baş ağrısı iken bunu 9 hastada (%36) görme problemlerinin takip ettiği tespit edildi. Pineal bölgeden ameliyat edilen 25 hastanın 12’sinde (%48) ilk tercih endoskopik üçüncü ventrikülostomi + pineal kitleden biyopsi alınması olmuş. Endoskopik üçüncü ventrikülostomi yapılan 2 hastada takiplerinde ventriküloperitoneal şant ihtiyacı oluşmuş. Hastaların 6’sında (%24) postoperatif yara yeri komplikasyonu tespit edilirken 5 hastada (%20) postoperatif BOS fistülü geliştiği tespit edildi. BOS fistülü gelişen 5 hasta incelendiğinde hepsinde kitlenin total veya subtotal olarak eksize edildiği izlendi.

Sonuç: Genç yaşta baş ağrısı ve görme ile ilgili problemleri olan hastalarda pineal tümör her zaman akılda tutulmalıdır. Pineal bölge tümörlerinin tedavisinde multidisipliner bir yaklaşım gerekir. Tanı, tedavi ve komplikasyonların tedavisinde cerrahiye daima ihtiyaç duyulur. Anahtar Kelimeler: Pineal kitle, Endoskopik üçüncü ventrikülostomi, Pineal tümör