Kastamonu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, vol.20, no.3, pp.23-45, 2018 (Peer-Reviewed Journal)
ran, after the election victory of Hasan Ruhani in 2013, has made an opening to establish good relations with Western countries and neighbors. Within this framework, efforts were made to develop relations with Scandinavian countries, and Hasan Ruhani invited these countries’ heads of states to Iran. After the nuclear agreement between Iran and P5+1 countries in 2015, Iran-Scandinavia relations have also begun to revive. In the foreign policy of Ruhani, it is important to bring the relations with the Scandinavian countries before the Islamic Revolution and to make trade agreements with these countries for the abolition of heavy sanctions imposed on Iran. The aim of this study is to analyze Iran's relations with the Scandinavian countries in the historical framework and to analyze the developments experienced after the Iranian Islamic Revolution and their reflection on the bilateral relations.
İran, 2013 yılında Hasan Ruhani’nin seçim zaferiyle birlikte Batılı ülkeler ve komşuları ile iyi ilişkiler kurmak için bir açılım gerçekleştirdi. Bu açılım çerçevesinde İskandinavya ülkeleriyle ilişkiler geliştirilmeye çalışıldı ve söz konusu ülkelerin devlet başkanları Hasan Ruhani tarafından İran’a davet edildi. 2015’te İran ve P5+1 ülkeleri arasında imzalanan nükleer anlaşma ile İran-İskandinavya ilişkileri de canlanmaya başlamıştır. Ruhani’nin dış politikasında, İskandinav ülkeleri ile ilişkileri İslam Devrimi öncesine getirmek ve İran’a uygulanan ağır yaptırımların kaldırılması için bu ülkelerle ticari antlaşmalar yapmak önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışmanın amacı tarihsel çerçeveden İran’ın İskandinavya ülkeleriyle ilişkilerini değerlendirerek, İran İslam Devrimi sonrasında yaşanan gelişmeler ve bu gelişmelerin ikili ilişkilere yansımasını tahlil etmektir.