https://dergipark.org.tr/tr/pub/ikujhs/issue/83206/1421723


Creative Commons License

Çağlar D., Güven O., Fıratlı H. E.

İstanbul Kent Üniversitesi Journal of Health Sciences , cilt.3, sa.1, ss.18-29, 2024 (Hakemli Dergi)

Özet

Amaç: Kanın implant yüzeyini ıslatabilmesi, kanın ve titanyumun yüzey özelliklerine bağlıdır. Statin ve antikoagülan ilaç kullanımı ve kandaki lipit seviyesi, kanın viskozitesine etki edebilmektedir. Bu durum ıslanılabilirliği negatif yönde etkileyebilir. Bu çalışmanın amacı varfarin ve statinin farklı yüzey özelliklerine sahip titanyum disklerin ıslanılabilirliğine olan etkisinin incelenmesidir.
Gereç ve Yöntemler: 9 adet Yeni Zelanda tavşanı sağlıklı dönem, hiperkolesterolemik dönem, statin kullanımı dönemi ve antikoagülan kullanımı dönemine sokulmuştur. Her dönem sonunda hayvanlardan kan alınıp makine yüzeyli, RBM (Resorbable blast media) ve SLA (Sand blasted – large grit – acid etched) yüzeyli titanyum disklerin üzerine damlatılmıştır. Titanyum disk yüzeyi ve kan damlası arasındaki temas açısı ölçülüp gruplar arasında karşılaştırılmıştır.
Bulgular: Hiperkolesterolemik dönemde SLA ve Makine grubu arasında ve RBM ve SLA grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmuştur. Statin döneminde SLA ve Makine grubu arasında ve RBM ve SLA grubu arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür. Antikoagülan dönemde Makine ve SLA grubu arasında ve RBM ve SLA grubu arasında anlamlı farklılık görülmüştür. Dönem bazında bakıldığında sadece makine yüzeyi grubunda sağlıklı ve hiperkolesterolemik dönem arasında, hiperkolesterolemik ve statin dönemi arasında ve statin ve antikoagülan dönemi arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık görülmüştür.
Sonuç: SLA yüzeyli titanyum diskler her dönemde RBM ve Makine yüzeylilere göre anlamlı düzeyde daha hidrofiliktir. En yüksek temas açısı ortalamaları Hiperkolesterolemik dönemde görülmüştür. Bu çalışmanın farklı yüzey özellikli titanyum diskler kullanılarak yapılması hiperkolesterolemik hastalarda en uygun yüzey özelliğinin bulunmasına yardımcı olacaktır.