SANAYİ DEVRİMİNİN ÜÇ EVRESİ Yeni Dünya Yeni İktisat Yeni Türkiye


Kala A.

AHİSİAD, İstanbul, 2022

  • Yayın Türü: Kitap / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: AHİSİAD
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Kitapta, 2000 yılı başlarından itibaren Doğu’nun yeniden yükselmeye başlamasıyla değişen dünyayı ve Türkiye’yi; “kümelenerek üretim kurumları teorisi ve modeli”ne dayalı “yeni iktisat” yaklaşımı ile anlatmaya çalışıyor.

Bir süredir Doğu ekonomileri, Batı ekonomileri karşısında yükselirken bu değişim dönüşümü başlatan unsurlar üzerine araştırmalar yapmak ve yayınlamak oldukça önem taşıyor. Batı ülkelerini - ekonomilerini maddi yönden durgunluğa ve hatta çöküşe doğru sürükleyen Doğu’da-Uzakdoğu’da başlayan kümelenmiş KOBİ’lere dayalı üretim artışları olduğu görünüyor.

Kümelenerek üretim modeli, dünya sanayi tarihinde olduğu kadar ülkemizin iktisadi tarihinde de önemli bir yer alıyor. Ahi Evran tarafından Anadolu Selçuklu döneminde 1200’lerin ilk yarısında icat edilip geliştirilerek sanayi üretimine uygulanmış ve kurulan ilk Ahi Sanayi Birlikleri dünyada ilk “Anadolu Sanayi Devrimi”ni gerçekleştirmişlerdi. Osmanlılar da kümelenmiş üretim modelini kurumlaştırarak daha da geliştirmişler ve 1500’lerde dünyanın en gelişmiş ekonomisine dönüşmüşler, 1500-1800 arasında 300 yıl boyunca kesintisiz dünyanın en gelişmiş ekonomisi olarak kalabilmeyi de başarmışlardı.

Bugün Uzakdoğu’da başarıyla uygulanan kümelenmiş KOBİ’ler, üretimde işbölümü yaparak, fabrikadan daha büyük ölçekte üretim yapmayı başarmış görünüyorlar. Böylece üretim maliyetlerini ve bağlı olarak ürün fiyatlarını önemli ölçüde düşürdüler. Batı’da fabrikalar bu düşük fiyatlarla rekabet edemeyip kapanmakta ve fabrikalarını kapatan şirketler, Uzakdoğu’nun imtiyazlı yatırım teşvişlerinin de cazibesiyle üretimlerini Uzakdoğu’ya taşımaktadırlar. Böylece Batı sadece fabrikalarını kaybetmekle kalmamış, müteşebbislerini ve şirketlerini de kaybetmekle karşı karşıya kalmıştır. Elinizdeki kitap Doğu’nun sanayi devrimini Batı’dan çok önce başlattığını ortaya koyarken, bugün Doğu’nun üretimde Batı’yı geride bırakmaya başlamasının bir ilk olmadığını da anlatmakta, uzun süredir dünyanın unuttuğu bu önemli gelişmeleri bilimsel olarak ortaya koymaktadır.