Peripheral Giant Cell Granuloma: A Rare Case Report


Açıkgöz M. M., Ak G.

10th International Hippocrates Congress on Medical and Health Sciences, İstanbul, Turkey, 16 - 17 December 2022, pp.61-62

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: İstanbul
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.61-62
  • Istanbul University Affiliated: Yes

Abstract

Peripheral Giant Cell Granuloma (PGCG) is a vascular-based, mononuclear spindle and polygonal cell and multinucleated osteoclast type giant cell lesion seen in the gingival and/or alveolar mucosa. It can be observed as stalked as well as broad-based. Significant recurrence rates have been reported in clinical case series. The treatment is surgical excision. In our case report, a 49-year-old male patient was referred to our clinic with soft tissue enlargement in the mandibular right region for more than 2 years and mobility in his teeth. In the examination, a wide-stemmed hyperplasic lesion was observed in teeth 44, 45 and 47, including mobility and all these tooth borders. No bone infiltration was observed in the tomographic examination. Differential diagnosis with vascular lesions was made by incisional biopsy. After the pathology result was “Peripheral Giant Cell Granuloma”, the lesion was excised with monopolar cautery under local anesthesia. Remaining bone surfaces and extraction sockets were abraded 2mm vertically with conventional rotary instruments. Suturation was achieved by bringing the gingiva to the primary closure. In the 15-day control examination, it was observed that the gingiva healed in a healthy way. PGCG lesions are usually 0.5-1 cm wide. One of the reasons for the rarity of our case is that the lesion was 5 cm in size. It is also localized in the mandibular premolar- molar region. Long-term follow-up is required as the recurrence rate is high. 

Periferik Dev Hücreli Granülom(PDHG), dişeti ve/veya alveolar mukozada görülen, vasküler tabanlı, mononükleer iğsi ve poligonal hücreler ile osteoklast tipi çok çekirdekli dev hücreleri içinde barındıran bir lezyondur. Saplı olabildiği gibi geniş tabanlı olarak da gözlenebilmektedir. Klinik vaka serilerinde önemli oranda nüks bildirilmiştir. Tedavisi cerrahi olarak eksizyondur. Vaka sunumumuzda 49 yaşında erkek hasta alt çene sağ bölgede 2 yıldan fazla süredir bulunan yumuşak doku büyümesi ve dişlerinde mobilite ile kliniğimize başvurdu. Yapılan muayenede 44,45 ve 47 numaralı dişlerde mobilite ile birlikte tüm bu diş sınırlarını da içine alacak şekilde geniş saplı hiperplazik lezyon gözlemlendi. Yapılan tomografik incelemede kemiğe bir infiltrasyon gözlenmedi. İnsizyonel biyopsi yapılarak vasküler lezyonlar ile ayırıcı tanısı yapıldı. Patoloji sonucu “Periferik Dev Hücreli Granülom” geldikten sonra lokal anestezi altında koter ile lezyon eksize edildi. Kalan kemik yüzeyleri ve çekim soketleri geleneksel döner aletler ile vertikal olarak 2mm aşındırıldı. Dişeti primere getirilerek sutürasyon sağlandı. 15 günlük kontrol muayenesinde dişetinin sağlıklı bir şekilde iyileştiği gözlemlendi. PDHG lezyonları genellikle 0,5-1cm genişliğinde lezyonlardır. Vakamızın nadir görülmesinin sebeplerinden biri lezyonun 5cm büyüklüğünde olmasıdır. Ayrıca mandibular premolar- molar bölgesinde lokalize olmasıdır. Nüks oranları yüksek olduğu için uzun dönem takip yapılması gerekmektedir.