Çevre Düzenleme Çalışmalarında Sulama Sistemlerinin ve Suyun Önemi


ÖZTÜRK T.

TMMOB Su Politikaları Kongresi, Ankara, Türkiye, 1 - 04 Mayıs 2006, ss.288-298

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.288-298
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Türkiye’nin önemli bir bölümü kurak ve yarı kurak iklime sahiptir. Ülke genelinde yağışlar genellikle kışın ve ilkbaharda düşmektedir. Bu mevsimlerde vejetasyon ya henüz başlamamış ya da yeni yeni başlamıştır. Vejetasyon dönemi boyunca önemli bir su açığı mevcuttur. Bu su açığı bitkiler açısından sulamanın önemini artırmaktadır. Bütün bitkiler büyük miktarda suya ihtiyaç duyar. Su bitki bünyesinin %80 veya daha fazlasını oluşturur. Su bitki içerisinde materyallerin iletimini yapar ve bitkinin büyümesini sağlar. Bitkinin topraktan gerekli besin maddelerinin alımını gerçekleştirir.

 

            Otomatik sulama sistemleri 1980’li yıllardan başlayarak peyzaj alanlarında hızlı bir büyüme göstermiştir. Peyzaj sulamanın yaygınlaşmasında bahçe içinde villa türü yağılaşmalar öncü olmuştur. Daha sonra, özellikle yerel belediyelerin park ve bahçelerde, yol refüjlerinde, otoban kenarlarındaki yeşil kuşakta yarı ve tam otomatik sulama sistemleri, kullanılmaya başlanmıştır. Bunun yanında, fidanlıklar, seralar ve kavak plantasyonlarında da bu sulama sistemleri kullanılmaktadır.

 

            Bu çalışmada, ülkemiz için son yıllarda daha da önem kazanan suyun peyzaj alanlarında uygun ve yerinde kullanımına değinilecek ve en ekonomik su kullanım şekillerinden bahsedilecektir.