Hardox 400 Çeliğinin Bindirme ve Dolgu Kaynağında Kaynak Telinin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklere Etkisi


BEKÖZ N., YILDIRIM S.

15. Uluslararası Metalurji ve Malzeme Kongresi,, Türkiye, 1 - 04 Aralık 2008, ss.817-824

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.817-824
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET

Bir ülkenin ekonomik ve genel büyümesinde iş makinesi sektörünün önemi büyüktür. Yüksek tokluk, kolay bükülebilme ve kaynak edilebilmeleri sebebiyle; Hardox 400 aşınma levhası, birçok uygulama alanında sektörün ilk tercihi olarak öne çıkmaktadır. Yüksek aşınma direncine sahip Hardox; damper kasaları, ekskavatör kepçeleri, kırıcılar ve benzeri ekipmanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.

 

Bu çalışmada; 10 mm kalınlığında Hardox 400 aşınmaya dayanıklı çelik, endüstride yaygın olan MAG kaynak yöntemi ile farklı kaynak telleri kullanılarak birleştirilmiştir. Kaynak işlemlerinde ticari isimleri SG2 ve SG3 olan iki farklı kaynak teli kullanılmıştır. Bindirme ve dolgu kaynağı yapılan parçalar; metalografik (makro ve mikro) olarak incelenmiş, kaynak bölgelerinde sertlik taramaları yapılmış, çekme ve eğme testleri uygulanmıştır. İncelemeler sonucunda; kaynak telinin Hardox 400 çeliğinin bindirme ve dolgu kaynağında, mikroyapı ve mekanik özellikler üzerine etkisi tespit edilmiştir.

 

Anahtar kelimeler: Bindirme ve dolgu kaynağı, Hardox aşınmaya dayanıklı çelik, kaynak teli.

ABSTRACT

Heavy duty work machine industry plays an important role in the economy and growth of a country. Hardox 400 is a preferred alloy for many applications due to their high ductility, bendability and weldability properties. This alloy also has a high wear resistance in which it finds itself in application areas such as dump trucks, excavator buckets, grinders and several other equipments. 

 

In this study, 10 mm thick Hardox 400 wear resistant steel has been welded using different types of welding wire with MAG welding method. The two different welding wires used were commercially available SG2 and SG3. Samples were welded with lap and fillet welding. They were subjected to metallographical (macro and micro) examination, together with hardness, tensile and bending tests. The aim was targeted to find the effect of welding wire on microstructure and mechanical properties of the lap and fillet welded Hardox 400 steel.

 

Keywords: Lap and fillet welding, Hardox wear-resistant steel, welding wire.