Türk Mikrobiyol Cem Derg, cilt.40 (4):, ss.207-218, 2010 (Hakemli Dergi)
Probiyotikler, yeterli miktarda al›nd›klar›nda kona¤› hastal›klardan korumada ve tedavide yararl›, patojen
olmayan canl› mikroorganizmalar olarak tan›mlanmaktad›r. Seçilmifl kökenlerinin kullan›m›na ba¤l› olarak,
probiyotiklerin mide ba¤›rsak kanal› enfeksiyonlar›nda iyileflme, laktoz metabolizmas›n›n artt›r›lmas›, serum
kolesterolünün düflürülmesi, ba¤›fl›kl›k sisteminin uyar›lmas›, enflamatuvar ba¤›rsak hastal›¤› semptomlar›n›n
azalt›lmas› ve Helicobacter pylori enfeksiyonlar›n›n bask›lanmas›nda yarar sa¤lad›klar› birçok çal›flma ile ortaya
koyulmufltur. Ayr›ca bilimsel çal›flmalar bunlar›n anti-mutajenik, anti-kanserojen ve ishal önleyici özelliklerini de
ortaya koymaktad›r. Probiyotiklerin, konak homeostaz›n› artt›rmak ve insan hastal›klar›n›n tedavisinde sahip
olduklar› potansiyelleri ortaya koymak konusunda son zamanlarda yap›lan ciddi araflt›rma bulgular› bu yaz›da
derlenmifltir.