10. Ulusal Limnoloji Sempozyumu, Çankırı, Türkiye, 4 - 06 Eylül 2023, cilt.1, ss.58
Giriş: Sapanca Gölü hem ekolojik hem de ekonomik değeri ile Marmara Bölgesinin önemli sulak alanlarından biridir. Sakarya ve Kocaeli illeri sınırları içerisinde yer alan tektonik bir tatlı su gölü olup, her iki ilin de içme suyu kaynağı olmasının yanı sıra, endüstriyel ve tarımsal faaliyetlerde de kullanılmaktadır. Aynı zamanda, ticari değere sahip çok sayıda balık türünü de bünyesinde barındırmaktadır.
Materyal ve Metot: Bu çalışma ile, göl ve göle akan derelerdeki güncel balık faunasının ve dağılım oranlarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak, göl içerinde “TS EN 14757 ve 14011 Su Kalitesi” kriterine uygun standart bentik ve pelajik ağlar, derelerde ise “SAMUS 725 G” model elektroşok cihazı kullanılmıştır.
Bulgular. Islak ve kuru periyot olmak üzere iki faklı mevsimde gerçekleştirilen örnekleme çalışmaları sonucunda 14 familyadan 26 türün varlığı tespit edilmiştir. Tür biyoçeşitliliği açısından Leuciscidae familyası 9 tür ile ilk sırada yer alırken, Gobiidae familyası 4, Clupeidae familyası 2, geriye kalan 11 familyanın tamamı ise birer tür ile temsil edilmektedir. Söz konusu türlerden Phoxinus strandjae, Squalius pursakensis, Petroleuciscus borysthenicus, Oncorhynchus mykiss ve Gobio sakaryaensis sadece akarsulardan; Silurus glanis, Esox lucius, Alosa maeotica, Scardinius erythrophthalmus ve Syngnathus abaster ise sadece gölden örneklenmiştir. Birey yoğunluğu açısından bakıldığında, Rhodeus amarus hem akarsularda hem de gölde en baskın tür olarak dikkat çekmektedir. Gölde ağlarla yapılan avcılık sonucunda tür yoğunluğu incelendiğinde, sırasıyla Blicca bjoerkna, Clupeonella cultriventris ve Atherina boyeri türlerinin Rhodeus amarus türünü izledikleri görülmektedir.
Sonuç ve Tartışma: Çalışma sonucunda dikkat çeken önemli bir sonuç, göldeki ticari değeri yüksek türlerden olan Silurus glanis, Esox lucius ve Cyprinus carpio türlerine ait neredeyse yok denecek düzeyde az bireye rastlanılmış olmasıdır. Bunun yanı sıra, Leucaspius delineatus türü göl havzasından ilk kez tespit edilmiş olup, ilk kayıt niteliğindedir.
Anahtar kelimeler: Biyoçeşitlilik, populasyon yapısı, yabancı tür, yeni kayıt
Teşekkür: Bu çalışma, Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi FGA-2021-23151 nolu proje kapsamında gerçekleştirilmiştir.