Sigaraya maruz bırakılan periodontitisli sıçanlarda c vitamininin enflamasyon ve oksidatif strese etkisi


Ilday I., Olgaç N. V., Bingül I., Başer Ü., Aykol G., Işık A. G.

Türk Periodontoloji Derneği 53. Uluslararası Bilimsel Kongresi, Antalya, Türkiye, 7 - 10 Kasım 2024, ss.69-72, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.69-72
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Bu çalışmada, sigaraya maruz bırakılan

periodontitisli sıçan modelinde, sistemik c vitamini

uygulamasının oksidatif stres ve antioksidan düzeyleri

ile periodontal inflamasyon üzerine etkisinin incelenmesi

amaçlandı.

Gereç-Yöntem: 30 adet erkek Wistar Albino ratın

maksiller ikinci molar dişlerine ligatür yerleştirildi, ve

ligatürler deney süresince çıkarılmadı. Ratlar fanusta 15

gün boyunca sigara dumanına maruz bırakıldı. Ardından

sadece sigara (SG) ve sigara+c vitamini (SCG) gruplarının

sigara maruziyetleri devam ettirildi. c vitamini gruplarına

(CG) 200 mg/kg/gün intraperitonal c vitamini, salin

grubuna (SaG) %0.9 NaCl verildi. Sıçanlar 28. günde

sakrifiye edildi; biyokimyasal, immunohistokimyasal

olarak incelendi. Etik Kurul onayı 19/06/2020’de, 2020/56

karar numarasıyla alındı.

Bulgular: Çalışmada Kotinin ve Tümör nekrotizan faktör

(TNF)-alfa değerleri SG’de anlamlı düzeyde yüksek

bulundu (p<0.05). Reaktif oksijen türleri (ROT) (p=0,005),

Tiyobarbiturik asit reaktif ürünü (TBARS) (p=0,004)

ve Katalaz (p=0,029) düzeyleri SG’de, salin (SaG) ve c

vitamini gruplarına (CG) göre istatistiksel olarak daha

yüksek bulundu. Ancak bu parametrelerde c vitamini

gruplarında anlamlı bir fark bulunmadı (p>0,05). SaG’nin

Demir İndirgeyici Antioksidan Güç Tayini (FRAP)

düzeyleri SG’ye göre anlamlı olarak yüksek bulundu

(p=0,026). Vitamin gruplarında ise anlamlı bir fark yoktu

(p>0,05). İmmünohistokimyasal incelemede SG ve CG

arasında Ki-67 pozitif boyalı hücrelerde (p = 0,022) ve

MMP-8 pozitif boyalı hücrelerde anlamlı fark gözlendi

(p=0,024).

Sonuç: Çalışmada, sigaraya maruz kalan periodontitisli

sıçanlarda c vitamini verilmesinin periodontal inflamasyonu

ve oksidatif stresi azalttığı gözlendi. Sonuçlar, sigara

içmenin c vitamini konsantrasyonunu azalttığı ve bu

eksikliğin giderilmesinin antioksidan özellikleri aracılığıyla

konak bağışıklık sistemi üzerinde yararlı bir etkiye sahip

olduğu fikrini desteklemektedir.

Purpose: This study aimed to investigate the effects of

vitamin c administration on oxidative stress, antioxidant

levels, periodontal inflammation in periodontitis rat model

exposed to smoking.

Material-Method: Ligatures were placed on the maxillary

second molars of 30 male Wistar Albino rats, were not

removed during the experiment. Smoke was applied

for 15 days. Smoke was given to only smoking (SG),

smoking+vitamin c (SCG) groups. Vitamin c groups (CG)

received 200 mg/kg/day intraperitoneal vitamin c, and saline

group (SaG) received 0.9% NaCl. They were sacrificed

on the 28th day. Biochemical, immunohistochemical

examinations were performed. Ethics Committee approval

was received on 19/06/2020, number 2020/56.

Results: Cotinine, tumor necrotizing factor (TNF-α)

were found significantly higher in SG (p<0.05). Reactive

oxygen species (ROS) (p=0.005), thiobarbituric acid

reactive product (TBARS) (p=0.004), catalase (p=0.029)

levels were found significantly higher in SG compared to

SaG and CG. No significant difference was found in these

parameters in vitamin c groups (p>0.05). Iron-reducing

antioxidant power determination (FRAP) levels of SaG

were found significantly higher than SG (p=0.026). There

was no significant difference in vitamin groups (p>0.05). In

immunohistochemical examination, significant differences

were observed in Ki-67 (p = 0.022), MMP-8 positive

stained cells between SG and CG (p = 0.024).

Conclusion: The study observed that vitamin C reduced

periodontal inflammation, and oxidative stress in rats with

periodontitis exposed to smoking. The results support idea

that smoking reduces vitamin c concentration, correcting

this deficiency has a beneficial effect on the host immune

system through its antioxidant properties