Forest Recreation Area Project: Example of Bandırma


ALTINÇEKİÇ T. H., ÇINAR H. S., KIRCA S.

III. Uluslararası Odun Dışı Orman Ürünleri Sempozyumu, Kahramanmaraş, Türkiye, 8 - 10 Mayıs 2014, ss.120

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Kahramanmaraş
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.120
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu bildiride kişi başına düşen kentiçi aktif yeşil alan miktarı çok düşük (1 m2’nin altında) olan ilçelerimizden biri olan Bandırma ilçesi için hazırladığımız bir peyzaj projesinin sunumu gerçekleştirilecektir. Bandırma Orman İşletme Müdürlüğü ile Bandırma Belediyesi’nin isteği doğrultusunda, Bandırma, 600 Evler Mevkii’nde (Parsel No: 4269) Ağaçlandırma Alanı ve Kent Ormanı karakterinde bir yeşil alan düzenlemesi çalışması yapılmıştır.

Belirtilen peyzaj projesi kapsamında 1/5000 ölçekte Sörvey-Analiz Planı ile Alan Kullanım Planı, 1/2.500 ölçekte de Yapısal Tasarım Planı ile Bitkisel Tasarım Projesi oluşturulmuştur.

Proje çalışmasında öncelikle arazinin doğal ve kültürel özellikleri irdelenmiş, sonrasında da ulaşım sistemi ile getirilecek fonksiyon alanlarının yerleri, büyüklükleri ve işlevleri kararlaştırılmıştır. Ardından oluşturulan Yapısal Tasarım ve Bitkisel Tasarım projeleri ile de altyapı ve bitkisel yapıya ilişkin detaylı çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 

In this paper, presentation of the landscape project that we prepared for Bandırma county, which is one of the settlements with a very low rate of active green area per person (under 1 m2), will be held.  A green area design study in the character of afforestation area and urban forest was carried out with the request of Bandırma Forest Directory and Municipality of Bandırma in Bandırma 600 Evler District (Parcel Nr: 4269). A Survey-Analysis Plan and a Land Use Plan was prepared in the scale of 1:5000, while the Hardscape Design Plan and the Planting Design Plan were prepared in the scale of 1:2500 under the context of this design Project.

 

In the first stage of the project, natural and cultural features of the land were examined and then access system, place, extent and functions of the suitable function areas were determined In the next step, detailed studies related to infrastructure and plant structure were carried out with Hardscape Design and Planting Design projects.