cerrahpaşa medical journal, cilt.3, sa.43, ss.92-96, 2019 (Hakemli Dergi)
Amaç: Beslenme desteği, yoğun bakım
ünitesindeki (YBÜ) hastaların tedavisinin önemli bir parçası olup enteral
beslenme ilk tercih edilen yoldur. Bu çalışmada, yoğun bakım ünitemize başvuran
hastalar için beslenme desteği başlama zamanı, beslenme hedefine ulaşma düzeyi,
bunun sürdürülebilirliği ve hedefe ulaşmada karşılaşılan nedenlerin
araştırılması planlandı.
Çalışma planı: Çalışmaya Acil Yoğun Bakım Ünitesinde
01.01.2017 ve 31.12.2018 tarihleri arasında takip edilen 18-90 yaş arası
yetişkin hastalar dahil edildi ve çalışma retrospektif olarak planlandı.
Hastaların demografik özellikleri, beslenme desteği başlama zamanı, hedefe
ulaşma zamanı, enteral beslenme sırasında karşılaşılan beslenmeyi durdurma
nedenleri değerlendirildi.
Bulgular: 152 hasta analiz edildi ve enteral
beslenen 49 hasta araştırıldı. Hastalarda enteral beslenme desteği nazogastrik
tüp (% 93) ve perkütan endoskopik gastrostomi (PEG) (% 7) ile sağlandı. Enteral
beslenmeye başlama süresi ortalama 10.3 (± 8.6) saat olarak bulundu. Hedefe
ulaşmak için ortalama süre, hastaların %96'sında 14,1 (± 5,9) saat olarak
gözlendi. 2 hastada, kusma ve aşırı gastrik rezidü volüm nedeniyle hedef doza
ulaşılamadı. Otuz (% 61) hastada beslenme sırasında problem yaşandı ve enteral
beslenme kesintiye uğradı.
Sonuç: 48 saatten fazla yoğun bakımda yatan
kritik hastalar yetersiz beslenme için risk altında sayılmalıdır. Yoğun bakıma
yatan hastalarda, ağızdan alım yoksa 48 saat içinde enteral beslenmeye başlanılması
önerilir (erken enteral beslenme).
Anahtar Sözcükler: erken enteral beslenme,
beslenme hedefi, malnütrisyon
Background: Nutritional support (NS) is an important part of the treatment of patients in the intensive care unit (ICU). The preferred method for NS is enteral nutrition (EN). In this study, we aimed to investigate the time of initiation of NS for patients admitted in intensive care unit, whether the nutritional target dose was achieved and if not, the factors that led to this.
Methods: The study planned
retrospectively and included patients aged between 18-90 years, followed-up
between 01.01.2017 and 31.12.2018 in Emergency ICU. Patients’ demographic characteristics,
the time of nutritional supplementation initiation and the time of achieving the
target, EN termination reasons during the nutritional status were evaluated.
Results: 152 patients were analyzed. 49
patients were investigated for enteral feeding. Enteral nutritional support was
provided via nasogastric tube (93%) and percutaneous endoscopic gastrostomy
(PEG) (7%). The mean time to start enteral nutrition was 10.3 (±8.6) hours. The
mean time to reach the target was 14.1 (±5.9)
hours in %96 of the patients. In 2
patients, the target dose could not be reached due to vomiting and excess
gastric residual volume. Thirty (61%) patients
had problems during NS and enteral nutrition interrupted.
Conclusion: Any critically ill patient who
has been in intensive care for more than 48 hours should be considered at risk
for malnutrition. In patients undergoing intensive care, it is recommended to
start enteral feeding within 48 hours (early enteral feeding) if there is no
oral intake.
Keywords: early enteral nutrition, nutritional
target, malnutrition