Nadir ama can sıkıcı; çocuklarda uzun kemik diyafizer kaynamama


Ballı M., Gümüş F., Balcı H. İ., Sağlam Y.

8. Ulusal Çocuk Ortopedisi Kongresi, Eskişehir, Turkey, 17 - 19 April 2025, pp.9-10, (Summary Text)

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: Eskişehir
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.9-10
  • Istanbul University Affiliated: Yes

Abstract

NADIR AMA CAN SIKICI; ÇOCUKLARDA UZUN KEMIK DIYAFIZER KAYNAMAMA 1Mert BALLI, 2Fatih GÜMÜŞ3Nilay ATALAY, 4Halil İbrahim BALCI, 5Yavuz SAĞLAM

1-İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, 3İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, 4-İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı

Amaç: Pediatrik dönem kırıkları, erişkin dönem kırıklarından farklı olarak yüksek kaynama oranlarına sahiptirler. Adölesan döne- me yaklaştıkça kaynamama nedenleri yetişkin dönem ile benzerlik taşımaktadır. Özellikle 10 yaş altındaki çocukların uzun kemik diyafizer kırıklarında ve osteotomilerinde kaynamama oldukça nadir görülmektedir. Çalışmamızın amacı, 10 yaş ve altı hastalarda uzun kemik diyafizer kırık/osteotomilerinin kaynamamasında rol alabilecek, dikkat edilmesi gereken faktörleri belirtmektir.

Gereç ve Yöntem: 2014 Nisan ile 2022 Temmuz ayları arasında kliniğimizde opere edilen, 10 yaş ve altı, klinik olarak en az 2 yıl takibi olan ve kaynamama tanısı ile ikinci kez opere edilen 10 hasta tespit edildi. Klinik incelemeler sırasında, hastaların kaydedi- len verileri labaratuar tetkikleri ve görüntülemeleri incelenerek kız(K)-erkek(E) dağılımı, yaş, ek hastalıklar, hastaların yaralanma mekanizmaları, yaralanma ile ilk ameliyat arasındaki zaman aralığı, yapılan osteotominin tipi ve seviyesi, ilk operasyonda kulla- nılan fiksasyon yöntemi, yaralanma sonucu gelişen kırık paterni, kaynamama ile revizyon cerrahisi arası geçen süre, kaynamama tipi ve kaynamama tedavisinde kullanılan cerrahi yöntem, revizyon cerrahisi sonrası kaynama durumu, implant çıkarma işlemi gerçekleşip gerçekleşmediği, rezidüel deformite varlığı, kırık sonrası süreçte enfeksiyon olup olmaması ve bu süreçte görülen inaktif D-vitamini (25 OH-D3,D-Vit) seviyesi not edildi.

Resim 1. a-1b: Sol tibia derotasyon osteotomisi 2a-2b: Takiplerinde kaynamama 3a-3b: Plak-vida ve iliak kanattan otogreft uygulaması sonrası kaynama.

page29image1401561216page29image1401561520 page29image1401561824page29image1401562128

8 | 8. Ulusal Çocuk Ortopedisi Kongresi

page30image1536338480

Resim 2. 8 yaş kız hasta gkd nedeni ile femoral osteotomi sonrası kaynamama bir çok operasyon öyküsü olan hastaya en son plak vida osteosentez ve im tespit ile iliak kanattan otogreft uygulandı. (soldan sağa, yukardan aşağı)

Sonuçlar: Hastaların yaş ortalaması(ort.) 8.2 (±1,5) saptandı. Hastaların 3’ü K (ort. 7,3 yaş), 7’si E (ort. 8,5 yaş) idi. Hastaların 7’sinde diyafizer kırık (3 femur, 3 ulna, 1 radius), 3’ünde diyafizer osteotomi (2 femur, 1tibia) mevcuttu. Tüm osteotomilerin ilk girişimlerinde testere ile uygulandığı tespit edildi. İlk cerrahi ile kaynamama tespiti arası geçen ortalama süre 6.5 (±1,9) aydı. Kı- rık oluşum mekanizmaları 2 hastada yüksekten düşme, 3 hastada ise trafik kazası sonrası görülen yüksek enerjili yaralanmalardı. İkinci cerrahi sırasında P. Aeruginosa (2), MRSA (1) ve MSSA (2) olmak üzere 5 hastada derin doku kültür pozitifliği saptandı. İki hastada ise kültür negatif olmasına rağmen ilk cerrahileri sonrası yara yeri problemi görülmüş olduğu tespit edildi. D-Vit seviye- leri bakılmış olan 5 hastanın ortalama değeri 16.4 (±9,3) idi. Revizyon cerrahisi sonrası tüm hastalarda kaynama elde edildi ve ortalama kaynama süresi 4.8 (±1,9) ay idi. Hastaların ortalama takip süresi 31.9 (±11,1) aydı.

Tartışma: 10 yaş ve altı popülasyonda uzun kemik diyafizer bölge kırıkları veya osteotomileri sonrasında kaynamama nadir gö- rülmektedir. Ancak yüksek enerji içeren kırıklar da kaynamamada bir risk faktörü olarak dikkate alınması gereklidir. Çalışmamızda ki 10 hastanın 5’inde derin, 2’sinde ise yüzeyel enfeksiyon tespit edilmesi bu yaş grubu için en öncelikli akılda tutulması gereken sebebi ortaya koymaktadır. Yine bu popülasyonda D-Vit düzeyi bakılması, gerekli durumlarda replasmanı da ele alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Uzun Kemik, Kaynamama, Enfeksiy