Göbek Fıtığıyla Karışan Nadir Bir Olgu: Umblikal Epidermoid Kist


Yanar F., Şengün B., Azamat İ. F., Kolik A. K., Kozanoğlu E.

22. Ulusal Cerrahi Kongresi, Antalya, Türkiye, 23 - 27 Mart 2022, ss.79

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.79
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç
Epidermoid kistler özellikle yüz, boyun, kafa derisi ve gövde olmak üzere tüm vücutta görülebilen selim kitlelerdir, skuamoz epitel ile kaplı ektodermal dokulardır.(1) Umbilikal epidermoid kistler ise çok nadiren embriyolojik kalıntı ile ilişkili olarak görülebilir.(2) Umbilikal herni ön tanısıyla ameliyat planlanan hastalarda umbilikal epidermoid kistin ayırıcı tanıda düşünülmesi ve değerlendirilmesi, doğru tanı ve tedavinin planlanması için önemlidir.(3)

Olgu Sunumu
Herhangi bir ek hastalığı olmayan 22 yaş kadın, doğumdan beri var olan göbekte şişlik şikayetiyle dış merkezde umbilikal herni ön tanısıyla değerlendirilen hasta, ileri tetkik ve tedavi amacıyla kliniğe başvurdu. Fizik muayenede umbilikal bölgede 4 cm çapında, redükte edilemeyen mobil kitle palpe edildi. (Fotoğraf -1) Batın bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülemede umbilikal alanda 40x35x40 mm cidara sahip hipodens kistik lezyon görüldü. (Fotoğraf -2) Genel anestezi altında sirkümferensiyal insizyonla yapılan eksplorasyonda, karın ön duvarının intakt olduğu görüldü. Kitle total olarak eksize edildi. (Fotoğraf-3a, 3b) Ortaya çıkan 3x4 cm boyutlarındaki doku defekti, rektus abdominis kasına umbilikusu taklit edecek şekilde sütüre edilerek umbilikoplasti tamamlandı ve ameliyat sonlandırıldı. (Fotoğraf-4) Histopatolojik kesitte (x100 H&E) lameller keratin içeren kist ve kisti döşeyen çok katlı yassı epitel görüldü. (Fotoğraf-5)

Tartışma ve Sonuç
Ektodermal dokudan köken alan epidermoid kist, genellikle yüz ve gövde derisinde görülen selim bir lezyondur(4). Çoğunlukla asemptomatiktir; boyut artışı, kızarıklık ve enfeksiyon nedeni ile kliniğe başvuru görülür. Urakus ise fetal mesane ile allantois arası bağlantıdır. Urakal kalıntı ile ilişkili patent urakus, urakal kist, divertikulum ve sinüs gibi lezyonlar görülebilir. Ayırıcı tanıda umbilikal polipler, primer omfalit, pilonidal sinüs, primer umbilikal karsinom, intraabdominal enfeksiyona sekonder lezyonlar da düşünülmelidir.(5) Umbilikal epidermoid kistler yetişkinlerde çok nadir olarak görülür. McClenathan ve arkadaşlarının yaptığı bir derlemede 1984 ve 2001 yılları arasında umbilikal şikayetlerle başvuran ve epidermoid kist saptanan 7 hastayla ilgili olgu serisinde, hastaların 6’sı yetişkin, 4’ünde kliniğe başvurunun ana sebebi umbilikal kitle idi. Bu hastaların 6’sında total eksizyon birinde antibiyoterapi ile tedavi tercih edilmiştir.(6) Molderez ve arkadaşlarının yaptığı başka bir derlemede 22 umbilikal lezyonlu hastadaki 10 lezyonun embriyolojik kalıntılarla ilişkili olduğu, birinn sebase kist nedeniyle olduğu görülmüştür.(7) Erikçi’nin olgu sunumunda ise urakal kalıntı ile ilişki epidermoid kist görülen 5 yaş çocuk hastada total eksizyon yapılmıştır.(8) Andreadis, Camenisch ve arkadaşlarının yazılarında, abdominoplasti sonrası epidermal umbilikus kistleri gelişimi bildirilmiştir.(9, 10) Umbilikal herni ön tanısıyla ameliyatı planlanan hastalarda, nadir de olsa epidermoid kist görülebileceği akılda tutulmalıdır. Ameliyat öncesi dönemde genel cerrahi, plastik ve rekonstrüktif cerrahi ve radyoloji ekibi ile, doğru tanı ve tedavinin planlanması, uygun cerrahi tedavi ve gerektiğinde rekonstrüksüyonun yağılabilmesi için önemlidir.

Keywords: epidermoid kist, umbilikal kist, göbek fıtığı