Fakoemülsifikasyon Sonrası Hidrofobik Akrilik, Hidrofilik Akrilik ve Yeni Nesil Silikon Göz İçi Lenslerde Arka Kapsül Kesiflik Oranlarının Karşılaştırılması


Creative Commons License

Araz B., Altınkurt E., Bayraktar Ş., Gücükoğlu A.

TOD 40. Ulusal Oftalmoloji Kongresi, Antalya, Türkiye, 28 Ekim - 01 Kasım 2006

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

[S-KA&RC-1-1]

Fakoemülsifikasyon Sonrası Hidrofobik Akrilik, Hidrofilik Akrilik ve Yeni Nesil Silikon Göz İçi Lenslerde Arka Kapsül Kesiflik Oranlarının Karşılaştırılması

Bilge Araz, Emre Altınkurt, Şerife Cantürk Bayraktar, Ahmet Gücükoğlu
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi, Göz Hastalıkları AnabilimDalı,İstanbul

AMAÇ: Standart fakoemülsifiksayon cerrahisi sonrası yerleştirilen farklı biomalzeme ve tasarımdaki göz içi lenslerinde gelişen arka kapsül kesafetinin oranlarını değerlendirmek.

YÖNTEM: Kliniğimizde 1997 – 2005 yılları arasında fakoemülsifikasyon cerrahisi uygulanan 138 hastanın 186 gözü retrospektif olarak değerlendirildi. İmplante edilen GİL tipleri; 1. grup 3 parçalı hidrofobik akrilik (Acrysof ), 2. grup 4 bacaklı hidrofilik akrilik ( Dr. Schmidt ), 3. grup hidrofilik tek parça akrilik ( Ocuflex ) ve 4. grup yeni silikon ( Tecnis ) idi. İlk 3 grupta 50’ şer göz, son grupta 36 göz yer almaktaydı. Tüm hastalarda pre-op ve post-op görme keskinliği, arka kapsül kesifliği ve YAG laser kapsülotomi oranları değerlendirildi. Takip süresi 6 aydan az olanlar çalışma kapsamına alınmadı. İstatistiksel analiz için student t test kullanıldı.

BULGULAR: Tüm gruplarda hastaların yaş ortalaması, ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası görmeleri ile göz içi basınçları karşılaştırıldığında fark anlamlı bulunmadı. İzlemenin ilk 6 aylık süresinde Hidrofilik IOL’ lerde YAG laser yapılmasını gerektirecek yoğunlukta arka kapsül kesifliği saptanmıştır. Hidrofobik ve yeni yesil silikon IOL’ lerde bu durum geç dönemde dikkat çekmektedir.Ortama takip süresi sırasıyla 24,2 ay, 19,7 ay, 18,3 ay ve 8,4 aydı. Görmeyi etkileyecek ve YAG kapsülotomi gerektirecek arka kapsül kesafeti 1.grupta %14, 2. grupta %24, 3. grupta %36 ve 4. grupta %5,5 bulundu.

SONUÇ: Hidrofobik akrilik göz içi lensleri ile uzun takip süresinde arka kapsül kesifliği oranları diğer hidrofilik akrilik göz içi lenslerine göre üstünlük göstermiştir. Yeni yesil göz içi lenslerinden silikon göz içi lenslerinin arka kapsül kesifliğinin önleme açısından uygun yapıda olduğu izlenimi alınmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Arka kapsül kesafeti, Fakoemülsifikasyon, Hidrofobik, Hidrofilik, İntraoküler lens, Silikon


Sunum Detayları:  Serbest Bildiriler 07: Katarakt ve Refraksiyon Cerrahisi-1
Tarih: 29.10.2006 / 11:30 - 12:30
Salon: KEMER