ÜRETİMDEN DIŞ TİCARETE TÜRKİYE’NİN TARIMSAL UZMANLAŞMA YAPISI ÜZERİNE BİR İNCELEME


Karagöz Özenç F.

Eğitim Bilim Toplum, cilt.21, sa.83, ss.33-84, 2023 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 21 Sayı: 83
  • Basım Tarihi: 2023
  • Dergi Adı: Eğitim Bilim Toplum
  • Sayfa Sayıları: ss.33-84
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Bu çalışma Türkiye’nin son yirmi yıl içerisinde tarımsal dış ticaret yapısındaki değişimlerin

sebeplerini, uluslararası ticaret teorilerinin ışığında tarımsal üretim ve uzmanlaşma yapısı ile

bağlantılarını kurarak açıklamak çabasındadır. Çalışmada, ilk olarak, TÜİK bölgesel istatistik

sınıflandırmasında yer alan 12 adet tarımsal ürün grubu üretim miktarı ve ekim alanlarındaki

değişime bağlı olarak dört grupta değerlendirilmekte ve bu değişimlerin sebepleri ortaya

konulmaktadır. İkinci olarak, Türkiye’nin dünya tarımsal üretim ve ticaretindeki göreli

konumu ortaya konulmakta ve tarımsal üretim yapısında yer verilen ürün gruplarındaki dış

ticaret performansı dünya entegre ticaret sistemleri (World Integrated Trade Solutions- WITS)

veri tabanından elde edilen veriler yardımıyla analiz edilmektedir. Bu analizde, ilgili ürünlerin

göreli ihracat büyüme oranı ve dış ticaret dengesine bağlı olarak oluşturulan gruplandırmalardan

hareket edilmektedir. Sonuç olarak son 25 yılda dünya ekonomisinde yaşanmakta olan neoliberal

dönüşüm ve bu dönüşümün Türkiye’deki tarım politikalarına yansımalarının Türkiye’nin

tarımsal üretim ve uzmanlaşma biçimine önemli ölçüde etki ettiği tespit edilmiştir. Türkiye’nin

küresel gıda zincirlerine daha yoğun bir şekilde eklemlendiği bu süreçte, işlenmiş gıda ürünleri

ihracatında gerek dâhilde işleme rejimi kapsamında gerekse gıda değer zincirinde ihracatçı

firmaların talepleri doğrultusunda ithal girdi kullanımı artmıştır. Türkiye pamuk, hububat,yağlı tohumlar ve kaba yem ticaretinde net ithalatçı durumdadır. Bunun yanında bitkisel yağlar

ve tütün üretiminde net ihracatçı gözükse de, bu durum ithal edilen ürünlerin yeniden ihraç

edilmesinden kaynaklanmıştır. Son olarak, meyve ve kabuklu yemişler, Türkiye’nin tarımsal

dış ticaret dengesine en fazla katkı yapan ürün grubu olmakla birlikte, bu ürünlerin ihracatında

son yıllarda sağlık ve gıda standartları açısından yaşanan problemler sebebiyle göreli ihracat

büyüme oranında gerilemeler yaşanmıştır.

This study attempts to explain the reasons for the transformation in Türkiye’s agricultural

foreign trade structure in the last two decades by establishing links with agricultural production

and specialisation structure in the light of international trade theories. The study, first, tries

to investigate changes in production amount and cultivation areas for 12 agricultural product

groups in the regional statistical classification of TURKSTAT in a comparative fashion.

Then, it tries to figure out relative position of Türkiye in world agricultural production and

trade. Lastly, foreign trade performance in the product groups included in the agricultural

production structure is analysed with the help of data obtained from the World Integrated Trade

Solutions (WITS) database. Trade performance is evaluated on the basis of growth orientation

of products and trade balance in each product category. As a result, it is determined that the

neoliberal transformation in the world economy in the last 25 years and the reflections of

this transformation on agricultural policies in Türkiye have significantly affected agricultural

production and specialisation pattern of the country. In this process, in which Türkiye has

become more intensively integrated into global food chains, the use of imported inputs in the

export of processed food products has increased in response to both the demands of exporters

in the food value chain and within the scope of the inward processing regime. Türkiye is a

net importer of cotton, cereals, oilseeds and forage. In addition, although Türkiye is a net

exporter in the production of vegetable oils and tobacco, this is a direct result of re-exportation

of imported products. Finally, although fruits and nuts are the largest contributor to Türkiye’s

agricultural trade balance, the relative growth rate of exports of these products has declined in

recent years due to problems in terms of sanitary and food standards.