Depression and Cognitive Behavioral Therapy


Bahadır G.

in: Farklı Tanı Gruplarında Bilişsel Davranışçı Terapiler, Güler Bahadır,Erhan Ertekin, Editor, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, pp.9-14, 2019

  • Publication Type: Book Chapter / Chapter Vocational Book
  • Publication Date: 2019
  • Publisher: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • City: Ankara
  • Page Numbers: pp.9-14
  • Editors: Güler Bahadır,Erhan Ertekin, Editor
  • Istanbul University Affiliated: Yes

Abstract

Depression is considered as a major cause of disability worldwide and is known as a psychiatric cold. According to World Health Organisation, 322 million people were suffering from depression in 2015. Cognitive behavioral therapy (CBT) is a therapeutic approach that has been applied to a variety of problems. CBT is is an effective and  evidence-based treatment for depression,also. The fundamentals of cognitive therapy have been around since the ancient Greeks. CBT for depression was first developed by A. T. Beck in the 1960s. CBT is one of the most extensively researched forms of psychotherapy. CBT is working on the premises that the person’s mood is directly linked to his pattern of thoughts, feelings, and behaviors. The basic model posits that therapeutics trategies to change cognitive distortions lead to changes in emotional distress and problematic behaviors. In general, previous research has shown that CBT is an effective treatment for depression.

Depresyon psikiyatrinin yaygın bir soğuk algınlığı olarak nitelendirilir ve en çok yeti yitimine neden olan ruhsal hastalıkların başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) (WHO) 2015 yılı verilerine göre, küresel nüfusta 322 milyon kişi depresyondan etkilenmektedir. Bilişsel davranışçı terapi (BDT) pek çok ruhsal rahatsızlığın tedavisinde kullanılan bir terapidir. BDT’nin felsefi kökenleri eski Yunan filozoflarına kadar dayanır. A.T. Beck BDT’yi 1960’lı yıllarda geliştirmeye başlamıştır. BDT en geniş anlamda hatalı düşünce örüntülerinin sistematik olarak değiştirilmesini hed efleyen bir terapidir. Kişideki depresif duygudurum, düşünce, duygu ve davranışların etkileşimi sonucu oluşur. Terapi sürecinde çeşitli bilişsel ve davranışçı teknikler kullanılarak bilişsel, duygusal ve davranışsal depresif yapılanma değiştirilir. Kanıta dayalı araştırmalar, BDT’nin depresyon tedavisinde etkili bir terapi olduğunu göstermektedir.