Abrasion, Surface Treatment and Glossiness Relations of Wood Material


KOÇ K. H., HAZIR E., ERDİNLER E. S., ÖZTÜRK E.

57th International Convention of SWST, Zvolen, Slovakya, 23 - 27 Haziran 2014, cilt.II, ss.667-673

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: II
  • Basıldığı Şehir: Zvolen
  • Basıldığı Ülke: Slovakya
  • Sayfa Sayıları: ss.667-673
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Günümüzde ahşap malzeme estetik görünümü ve doğal yapısı bakımında birçok alanda kullanılmaktadır. Yaygın kullanım alanlarından biri de iç ve dış mekân mobilyalarıdır. Kullanıldığı yerler ahşap malzeme ele alındığında atmosferik ve mekanik şarlar yüzey görünümü üzerinde önemli farklılıklar oluşmaktadır. Bu görsel farklılıkların oluşmasına neden olan en önemli etkilerden birisi de aşınma etkisidir. Bunun doğal bir sonucu da yüzey parlaklığında meydana gelen değişimlerdir. Bu nedenle ahşap yüzeyin parlaklığı ile aşındırma arasındaki ilişkinin incelenmesi önemli bir çalışma alanın oluşturmaktadır. Araştırmada farklı aşındırma işlemleri sonucu ahşap yüzeyler üzerinde meydana gelen değişimlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Böylece ahşap malzemenin görsel olarak algılanmasında, kalite ve estetik beklentinin doğru değerlendirilmesinde önemli bir faktör olan yüzeyin parlaklığının kontrol altına alınabileceği düşünülmektedir. Araştırmada son zamanlardaki yoğun kullanımı da dikkate alınarak Göknar ağaç türü kullanılmıştır. Uygulamalar ASTM standartları, TS 4318 ve EN ISO 2813 dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. 

Wood material is used in many fields with its advantages such as its natural structure and aesthetic appearance. One of these fields is furniture either for indoor and outdoor. Mechanical and environmental conditions affect surface of wood material significantly. One of these important effects is abrasion surface treatment and glossiness. Important changes in surface appearance are a natural result of these effects. Glossiness effect visual admiration positively as it may effect it the other way round. In such cases besides glossiness, haze and orange peel are unwanted characteristic situations. For this reason the investigation of relationship between surface glossiness, surface treatment and abrasion is important.

In this study, it is aimed to determine the visual changes on wooden surfaces caused by abrasion and surface treatment. Change in surface glossiness is a natural result. For this reason the relationship between surface treatment, glossiness and abrasion makes up an important research field. It is aimed to determine the changes on surfaces due to different abrasion processes. It is considered that surface glossiness can be taken under control, as it is very important for visual perception and evaluation of quality and aesthetic expectations. In the study one of the important tree species and wood based material are used. International standards are used to determine the samples and sample sizes. Abrasion techniques are applied according to ASTM standards and glossiness measures are applied according to TS 4318, EN ISO 2813.