F-18 FDG PET/BT’de Maligniteyi Taklit Eden Mediastinal Hemanjiyomun Tc-99m İşaretli Eritrosit Sintigrafisi ile Tespiti


Arça B., Has Şimşek D., Şanlı Y., Kuyumcu S.

36. ULUSAL NÜKLEER TIP KONGRESİ, Girne, Kıbrıs (Kktc), 8 - 12 Mayıs 2024, ss.209

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.209
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Hemanjiomlar, normal veya anormal vasküler yapıların proliferasyonuyla gelişen benign tümörlerdir. Genellikle yavaş büyüyen bu lezyonlar belirgin semptom vermemekle birlikte konumlarına ve çevre yapılar üzerindeki etkilerine bağlı olarak semptomlara veya komplikasyonlara yol açabilirler. Diğer modalitelerin tanısal olmadığı durumlarda 99mTc işaretli eritrosit sintigrafisi hemanjiom ayırıcı tanısında güvenilir bir görüntüleme aracıdır. Bu olgu sunumunda 18F-FDG PET/BT'de ortaya çıkan düiük FDG afiniteli maligniteyi taklit eden dev mediastinal kavernöz hemanjiom tanısında 99mTc işaretli eritrosit sintigrafisinin rolünü ortaya koyarak literatüre katkı sunmayı amaçladık.


Olgu Sunumu: 43 yaşında kadın hasta, tiroid bezinin sağ lobunda malign nodül tespit edilmesinin ardından cerrahi kliniğine yönlendirilmiş. Preoperatif kontrastlı BT görüntülerinde mediastende çevresindeki vasküler yapıları ve özefagusu infrakarinal seviyeye kadar saran, sol supraglottik bölgeye uzanan, mikrokalsifikasyonlar içeren ve heterojen kontrastlanan kitle lezyon insidental tespit edilmiş. Malignite araştırılması amacıyla 18F-FDG PET/BT görüntülemesi istenen hastada 18F-FDG PET/BT’de, tariflenen kitle lezyonda mediastinal kan havuzuna eşit düzeyde hafif heterojen FDG tutulumu izlendi. Bulgular düşük FDG afiniteli maligniteler ile ilgili olabileceği gibi preoperatif BT’de tanımlanan kontrast tutulumları ve FDG tutulumunun mediasten kan havuzu ile eş düzeyde olması nedeniyle hemanjiom da ayırıcı tanıda düşünüldü. Hemanjiomların kanama riski nedeniyle mediastinal kitle üzerinde histopatolojik doğrulama yapılamayan hastaya tanı amaçlı 99mTc işaretli eritrosit sintigrafisi planlandı. 99mTc işaretli eritrosit sintigrafisinde mediastinal kitlede artmış işaretlenmiş eritrosit akümülasyonu izlendi ve tariflenen lezyon mediastinal kavernöz hemanjiom lehine değerlendirildi (Şekil 1).


Tartışma ve Sonuç: Mediastinal kavernöz hemanjiom, vasküler endotelyal hücrelerden kaynaklanan nadir görülen, benign tümörlerdir.1 Görüntüleme özellikleri olarak genellikle yuvarlak/oval şekilli ve net bir sınıra sahip kitlelerdir. Ancak, komşu organlara invazyonu sonucu malign lezyon olarak tanımlanabilirler.2,3 BT ve MR görüntülemenin morfolojik bulgularına dayanarak maligniteyi dışlamak zor olabilir. 99mTc işaretli eritrosit sintigrafisi hemanjiom ayırıcı tanısında güvenilir bir görüntüleme aracıdır.4,5 99mTc işaretli eritrosit sintigrafisinin baş, boyun, yumuşak dokular ve ekstremiteler de dahil olmak üzere ekstrahepatik vasküler lezyonların değerlendirilmesinde kullanışlı olduğu kabul edilmiştir.5,6 Ancak, literatürde 99mTc işaretli eritrosit sintigrafisi ile değerlendirilen mediastinal kavernöz hemanjiom vakaları sınırlıdır ve bu bağlamda, mevcut vaka önemli bir örnek teşkil etmektedir.


Anahtar Kelimeler: Mediastinal Hemanjiom; 18F-FDG PET/BT; 99mTc İşaretli Eritrosit Sintigrafisi