Boğaziçi Üniversitesi'nin Güney Yerleşkesinde Doğal Olarak Yetişen Bazı Tıbbi Bitkiler


Koçyiğit Avcı M., İlhan Ş. K., Alkan C., Çokoy A.

2. Uluslararası İlaç ve Eczacılık Kongresi , İstanbul, Turkey, 27 - 29 November 2015, pp.182

  • Publication Type: Conference Paper / Summary Text
  • City: İstanbul
  • Country: Turkey
  • Page Numbers: pp.182
  • Istanbul University Affiliated: Yes

Abstract

Boğaziçi Üniversitesi Türkiye’nin en büyük kampüsüne sahip üniversiteleri arasında 5. sırada yer almaktadır. Üniversitenin beşi İstanbul'un Avrupa Yakası'nda, biri de Anadolu Yakası'nda olmak üzere 6 kampüsü bulunmaktadır. Güney Yerleşkesi Üniversitenin ana yerleşkesidir. Rumelihisarı ile Bebek arasında yer alır. Üniversitenin birçok binası, doğusunda sınır olarak Boğaziçi ve Rumelihisarüstü tarihi kalesine sahip olan bu kampüste yer almaktadır. Bu projede kampüs sınırları içinde korunmuş olan doğal alanlarda yetişen bitkilerin bilimsel olarak teşhis edilmesi, envanterinin çıkarılması, endemik ve nadir türlerin populasyonlarının belirlenerek koruma altına alınması amaçlanmıştır.

Proje çalışmaları Nisan ayındaki arazilerle başlamıştır. Boğaziçi Üniversitesi’nin doğal bitki florasının yoğun olduğu kampüsler Güney, Kandilli ve Kilyos Sarıtepe yerleşkeleridir. Bu üç kampüste yoğun olarak sürdürülen arazi çalışmalarıyla bitki teşhisleri eş zamanlı olarak devam etmektedir. Toplanan bitki örnekleri herbaryum örneği haline getirilerek numaralandırılmış ve İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Herbaryumu (ISTE)’nda saklanacak şekle getirilmiştir.

Proje kapsamında bugüne kadar yaklaşık olarak 300 tür toplanmıştır. Güney Kampüsünden toplanan ve teşhis edilen 46 bitkiden 19 tanesi gıda amaçlı kullanılırken, 27 tanesi ise tıbbi amaçlı kullanıldığı belirlenmiştir.