Nadir bir mutasyona bağlı alfa-1 antitripsin eksikliği olan grup 3 pulmoner hipertansiyon olgusu


Altan G., Kuas E., Pıhtılı A., Bingöl Z., Kıyan E., Okumuş N. G.

Türk Toraks Derneği 27. Yıllık Kongresi, Girne, Kıbrıs (Kktc), 29 Nisan - 03 Mayıs 2024, ss.273

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Girne
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.273
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Kronik obstruktif akciğer hastalığı (KOAH) Grup 3 pulmoner hipertansiyon (PH) nedenidir.  KOAH’ın önemli nedenlerinden biri olan alfa-1 antitripsin (AAT) eksikliğine yol açabilen Mhererlen varyantı en nadir mutasyonlardandır. Bu yazıda genetik incelemeyle AAT eksikliği ve homozigot Mhererlen mutasyonu saptanan 49 yaşında KOAH’a bağlı solunum yetersizliği ve Grup 3 PH gelişen bir olgu sunulmuştur.

Olgu: Kırk dokuz yaşında erkek hasta dış merkezde PH tanısı konulduktan sonra merkezimize yönlendirildi. Bir yıldır giderek artan nefes darlığı, efor kapasitesinde azalma şikâyeti bulunmaktaydı. 1991-1993 yılları arasında altın imalatında çalışma öyküsü vardı. Sigara öyküsü 20 paket-yıl idi ve 8 yıldır içmiyordu. Ek hastalıkları diyabetes mellitus, hipertansiyon ve konjestif kalp yetersizliği idi. Özgeçmişinde 2015 yılında ateş, gece terlemesi, 1 yılda 10 kilogram kayıp şikayetleriyle başvurusunda akciğer tüberkülozu tanısıyla 9 ay anti-tüberküloz tedavi aldığı öğrenildi. Soy geçmişinde anlamlı bir özellik yoktu. Haziran 2023 tarihinde nefes darlığı şikâyetiyle başvurusundaki ekokardiyografide tahmini sistolik pulmoner arter basıncı (PAB) 92mmHg olması nedeniyle sağ kalp kateterizasyonu (SKK) yapılmış. Ortalama PAB 71mmHg, sistolik PAB 103mmHg, diastolik PAB 53mmHg, pulmoner vasküler rezistans 19 wood ünite, pulmoner kapiller uç basıncı 15 mmHg, kardiak debi 3.34 lt/dk, kardiak indeks 1.74 lt/dk/ m2 ve sağ atrium basıncı 16 mmHg saptanmış. Kontrastlı toraks bilgisayarlı tomografi (BT) anjiyografide pulmoner tromboemboli saptanmamış. Her iki akciğerde yaygın amfizematöz değişiklikler, her iki akciğer üst lobda atelektazik bant görünümleri ve yer yer konsolidasyon alanları görülmüş (Resim 1).

Merkezimize başvurusunda Dünya Sağlık Örgütü fonksiyonel sınıfı 3, oda havasında SpO2 %87 idi ve 1 aydır uzun süreli oksijen tedavisi almaktaydı. Bilateral +1 pretibial ödemi mevcuttu ve oskültasyonda bilateral ekspiryumu uzundu. Pro-BNP değeri 820 ng/l ve 3 lt/dk nasal O2 desteği ile 6 dakika yürüme mesafesi 232 metre idi. Solunum fonksiyon testinde zorlu vital kapasite (FVC) %51,5, 1. saniyedeki zorlu ekspiratuvar hacim (FEV1) %31,6, FEV1/FVC oranı 49.3 ve karbon monoksit difüzyon kapasitesi %27 ölçüldü. Ventilasyon/perfüzyon sintigrafisinde pulmoner emboli düşündürecek perfüzyon defekti saptanmadı. Bağ dokusu hastalıkları açısından serolojik tetkikleri negatifti ve PH açısından riskli ilaç kullanımı yoktu. Grup 3 prekapiller tipte PH olarak değerlendirilen, yaygın amfizematöz değişiklikleri nedeniyle ölçülen serum AAT seviyesi 0,8 gr/L (normal aralık 0,9-2,0gr/L) saptanan olguya AAT genotipleme testi yapıldı ve PI*M/Mhererlen homozigot mutasyonu saptandı. PH multidipliner konseyimizde 3 ay AAT replasman tedavisi ve pulmoner rehabilitasyon sonrasında SKK’nın tekrarlanmasına karar verilerek taburcu edildi. Tedavisinin birinci ayında üst solunum yolu enfeksiyonu sonrasında genel durumu bozularak acil dahiliye polikliniğimize kardiyopulmoner arrest durumunda getirildi ve kaybedildi.

Sonuç: Grup 3 PH tedavisinde en önemli nokta altta yatan hastalığı tedavi etmek ve pulmoner rehabilitasyondur. Grup 3 PH’de spesifik tedaviler sadece deneyimli merkezlerde multidisipliner konsey kararları doğrultusunda düşünülebilir. Bu olgularda spesifik tedavi seçeneğinin kısıtlı olması ve ülkemizde inhale treprostinil tedavisine ulaşılamaması nedeniyle bu gruptaki olgular süreçte solunum yetersizliği tablosu ile kaybedilmektedirler.

Anahtar Kelimeler: Alfa-1 Antitripsin Eksikliği, Grup 3 Pulmoner Hipertansiyon, Mhererlen Mutasyonu, Pulmoner Hipertansiyon