Tip 1 ve tip 2 dyabetli bireylerde Akdeniz diyetine bağlılığın ve mikrobiyota farkındalığının değerlendirilmesi


Köksal H., İdiz C., Çalıkoğlu Barbaros B. F., Hacışahinoğulları H., Yenidünya Yalın G., Soyluk Selçukbiricik Ö., ...Daha Fazla

60. Ulusal Diyabet, Metabolizma ve Beslenme Hastalıkları Kongresi, Antalya, Türkiye, 15 - 18 Mayıs 2024, cilt.2024, ss.107-108, (Özet Bildiri)

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Cilt numarası: 2024
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.107-108
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ VE AMAÇ:Akdeniz Diyeti, sağlık durumuna katkıda bulunan sağlıklı bir beslenme modelidir. Akdeniz tarzı beslenme alışkanlıklarının kognitif fonksiyonlar, diabetes mellitus ve hipertansiyon gibi kronik hastalıkların seyrinde olumlu etkileri olmaktadır. Bağırsak mikrobiyotası ise farklı türleri kapsayan trilyonlarca bakteri içeren mikroorganizma topluluğundan oluşan karmaşık bir ekosistemdir. İnsan bağırsak mikrobiyotasının, metabolik ve nörolojik bozukluklar da dahil olmak üzere çeşitli hastalıkların gelişimi ve ilerlemesinde rol oynadığı bilinmektedir. Akdeniz diyetine bağlılık mikrobiyal çeşitlilikle ve sağlık üzerinde potansiyel faydalarıyla ilişkilendirilmektedir. Bu çalışmada, Tip1 ve Tip2 diyabetli bireylerin akdeniz diyetine bağlılıkla beraber mikrobiyota farkındalıklarını değerlendirmek, eğitim ihtiyacı duyulan alanları saptamak amaçlanmaktadır. YÖNTEM:Çalışmamıza İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi, İç Hastalıkları Anabilim Dalı Diyabet Polikliniğine başvuran, Tip1 diyabetli(n=24) ve Tip2 diyabetli bireyler(n=29) dahil edilmiştir.Katılımcılara Hasta Tanılama Formu ile Akdeniz Diyeti Bağlılık Ölçeği(ADBÖ)ve Mikrobiyota Farkındalık Ölçeği(MFÖ) uygulanmıştır. Sonuç değerlendirmelerinde tanımlayıcı ve çıkarımsal istatistik yöntemleri kullanılmıştır. Tüm istatistiksel değerlendirmelerde p<0,05 değeri anlamlı kabul edilmiştir. BULGULAR:Çalışmaya toplam 53 kişi dahil edilmiştir (T1D/T2D= 24/29).Tip1 diyabetlilerde (K/E= 17/7) ve Tip2 diyabetlilerde (K/E= 17/12) sırasıyla ortalamalar; yaş 28,33±12,09 ve 60,34±10,22 yıl (p<0,001), kilo 64,29±13,32 ve 80,95±15,14 kg(p<0,001), BKİ 24,71±4,41 ve 31,77±5,71 kg/ m2 (p<0,001), bel çevresi 86,21±13,99 ve 104,96±12,50 cm (p<0,001),kalça çevresi 97,78±11,20 ve 110,62±10,72 cm (p<0,001) bulunmuştur.ADBÖ toplam puan ortalamaları sırasıyla Tip1ve Tip2 diyabetlilerde 7,33±2,76 ve 6,31±2,00 (p>0,05), MFÖ toplam puan ortalamaları sırasıyla 63,08±7,93 ve 60,62±8,25(p>0,05) bulunmuştur. Tip1 diyabetlilerin %41,7’i, Tip2 diyabetlilerin %13,8’i Akdeniz tipi beslenme alışkanlığına sıkı uyumlu bulunmuştur (p=0,068). Tip1 diyabetlilerin %41,7’inin, Tip2 diyabetlilerin %24,1’inin yüksek düzeyde mikrobiyota farkındalığına sahip olduğu gözlenmiştir(p=0,396). Her iki grupta ailenin toplam geliriyle MFÖ’den alınan puanlar arasında orta düzeyde pozitif ilişki bulunmaktadır. (p=0,022, r=,464 ve p=0,015, r=,447)Tip2 diyabetlilerde eğitim düzeyi arttıkça MFÖ’den alınan puanlar artmaktadır. (p=0,003, r=,534).Diyabet süresinin Tip1 diyabetlilerde mikrobiyota farkındaliğı ile negatif yönde, Tip2 diyabetlilerde Akdeniz tipi beslenme alışkanlığı ile pozitif yönde ilişkili olduğu gözlenmiştir.

TARTIŞMA VE SONUÇ:Sonuçlarımız özellikle Tip2 diyabetli bireylerde Akdeniz diyetine bağlılıkta ve mikrobiyota farkındalığında yetersiz bilgiye sahip olunduğunu,eğitim düzeyi arttıkça mikrobiyota farkındalığında da artış olduğunu göstermiştir. Her iki grupta da gelir düzeyi arttıkça mikrobiyota farkındalığı ortalaması artmaktadır. Sonuç olarak diyabetli bireylerde Akdeniz tarzı beslenme modelinin bağırsak mikrobiyotası dahil sağlık üzerindeki olumlu etkileri bilinmekle birlikte,bireyselleştirilmiş; kisisel tercih,ihtiyaç ve hedefler doğrultusunda,ulaşılabilir ve sürüdürülebilir tıbbi beslenme tedavilerine odaklanılması gerekmektedir.