International Congress on Woman and Child Health and Training, Ankara, Türkiye, 16 - 17 Nisan 2020, ss.1
DIETARY
FACTORS AND DENTAL HEALTH IN CHILDREN
Yelda KASIMOGLU
Istanbul University, Faculty of Dentistry,
Department of Pedodontics, Istanbul
ABSTRACT
Dental caries have a
multifactorial etiology, and the dietary component has an important role among
the factors that cause it. One of the behaviors related to dental caries in
children is the high consumption of sugar containing foods and drinks. The
prevalence of dental caries in children varies and is reported to be high.
Dietary foods affect general health as well as oral health. Individual diet
recommendations and correct oral hygiene habits should be learned by taking the
children to the dentist until the age of 1, after eruption of the 1st primary
tooth. Epidemiological studies show that breast milk and breastfeeding have
positive effects on the child’s general health, development and psychology, and
significantly reduce the risk of mant acute and chronic diseases. However,
systematic reviews show that babies who are breastfed for up to 12 months have
a low risk of dental caries and babies who are breastfed for more than 12
months have an increased risk of dental caries. In 2017, the Committee on
Nutiriton of the American Academy of Pediatrics reported that the 100% natural
juices and juice drinks did not play a role in healthy nutrition in children,
nut they contained excess calories and were at risk for dental caries in
children. Frequent use of over the container analgesics, antipyretics, cough
syrups, and cold medicines should be approached with care. In this
presentation, it is aimed to share nutrition recommendations for oral health in
children.
Keywords:
Dental caries, Diet, Nutrition
ÖZ
Diş çürükleri
multifaktöriyel etiyolojiye sahip olup, sebep olan faktörler arasında diyet
bileşeni önemli bir yer arz etmektedir. Çocuklarda diş çürüklerine ilişkin
davranışlardan biri de şeker içeren yiyecek ve içeceklerin yüksek oranda
tüketilmesidir. Çocuklarda diş çürüğü prevalansı değişkenlik göstermekte olup,
yüksek olduğu bildirilmektedir. Diyette alınan besinler genel sağlığı
etkilediği gibi ağız sağlığını da etkilemektedir. Çocukların ilk süt dişini
çıkarmalarından itibaren 1 yaşına kadar diş hekimine götürülerek bireysel diyet
önerilerinin ve doğru ağız hijyeni alışkanlıklarının öğrenilmesi gerekmektedir.
Yapılan epidemiyelojik çalışmalarda anne sütünün ve emzirmenin çocuğun genel
sağlığı, beslenmesi, gelişimi, psikolojisi üzerine olumlu etkileri olduğunu ve
birçok akut ve kronik hastalık riskini belirgin derecede azalttığını
göstermektedir. Ancak yapılan sistematik derlemelerde 12 aya kadar emzirilen
bebeklerin diş çürüğü riskinin az olduğunu, 12 aydan daha uzun süre emzirilen
bebeklerin ise diş çürüğü riskinin arttığını göstermektedir. Ayrıca gece
emzirilen veya sık sık emzirilen bebeklerin de diş çürüğü sıklığının arttığı
belirtilmiştir. 2017 yılında Amerikan Pediatri Akademisi (American Academy of
Pediatric-AAP) Beslenme Komitesi tarafından %100 doğal meyve sularının ve meyve
suyu içeceklerinin çocuklarda sağlıklı beslenme üzerine bir rolü olmadığı, buna
karşın fazla kalori içerdikleri ve çocuklarda diş çürüğü açısından risk ihtiva
ettikleri bildirilmiştir. Çocuklarda beslenmenin yanı sıra reçetesiz olarak
satılan ve şeker ihtiva eden analjezikler, antipiretikler, öksürük şurupları ve
soğuk algınlığı ilaçlarının sık kullanımına da diş sağlığı açısından dikkatle
yaklaşılmalıdır. Çocukların verilen ilaçları kolay kabul etmelerin
sağlayabilmek adına birçok çocuk ilacına şeker eklenmektedir. Kronik olarak
hasta olan çocuklarda şeker içeren bu ilaçların sık kullanımı diş çürüğü
riskini artırmaktadır. Bu sunumda çocuklarda ağız sağlığına uygun beslenme
önerilerinin paylaşılması hedeflenmiştir.
Anahtar
Kelimeler: Beslenme, Diş çürüğü, Diyet