Sosyal ve Temel Bilimlerde Önemli Bir Soru: P-Değerine Ne Kadar Güvenmeliyiz?


Creative Commons License

Ekici O.

Sosyal ve Beşeri Bilimlerin Değişen Yüzü: Stratejik Yaklaşımlar, Kürşat Tutar, Editör, SRA Academic Publishing, Klaipeda, ss.257-298, 2023

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2023
  • Yayınevi: SRA Academic Publishing
  • Basıldığı Şehir: Klaipeda
  • Sayfa Sayıları: ss.257-298
  • Editörler: Kürşat Tutar, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Uluslararası literatürde özellikle 2013 yılından itibaren hipotez testi yaklaşımı ve p-değeri kullanımına ilişkin sorunlar yoğun biçimde tartışılmaya başlamıştır. Araştırmacıların ve istatistik eğitimi veren eğitimcilerin bu gelişmelerin farkında olması, özellikle yapılan bilimsel araştırmaların kalitesini artırması ve bu farkındalığa sahip her alandan araştırmacının yetişmesi bakımından önemlidir. Bu motivasyondan yola çıkarak çalışmada p-değerinin kötü kullanımı tartışmasını simülasyon ile analiz etmek amaçlanmıştır. Bu sayede doğal olarak istatistik eğitiminde kullanılabilecek simülasyona dayalı bir içerik sunulmaktadır. İçerik, aynı zamanda konu üzerine düşünen araştırmacı için de yol gösterici niteliktedir. Çalışmada belirginlik testi sorunları ve test sonuçlarının kritik noktaları, özgün simülasyona dayalı analizlerle değerlendirilmiştir. Hata türleri, testin gücü ve testin gücünü etkileyen faktörleri incelemek üzere simülasyon çalışması yapılmıştır. Belirginlik testi sorunlarına çözüm yaklaşımlarından biri olarak p-değerinin yanı sıra, etki büyüklüğü ve güven aralıklarının raporlanması konusu, ilave bilgi verip vermediği simülasyon uygulamalarıyla tartışılmıştır. Bütün değerlendirmeler, istatistiksel analizin sınırları olduğunu ve bilimsel araştırmaların doğasındaki belirsizliği kabul etmenin gerekliliğini ortaya çıkarmaktadır. Gerek sosyal bilimler gerekse temel bilimler alanındaki akademik çalışmalarda ve istatistik eğitimlerinde bu çalışmanın çıkarımlarına başvurulması, p-değerinin doğru kullanılmasını yaygınlaştırmaya katkı sağlayacaktır.

Notably, since 2013, the problems with the hypothesis testing approach and the use of p-value have been discussed intensively in the international literature. Raising awareness about these concerns among researchers and educators in statistics education is crucial, particularly in the sense of improving the quality of scientific searches and training conscious researchers from diverse fields. Based on this motivation, the study aims to analyze the misuse of p-value using simulation. Thus, we provide simulation-based content that can be applied in statistics education. The content-codes would also serve as a guide for the researchers who ponder on these issues. We argue the problems in significance testing and interpret the critical aspects of the significance testing results using original simulation processes. Simulation studies are generated to examine the types of error, the power of a test and the factors affecting the power. As one of the proposed solutions to the significance testing issues, whether reporting the effect size and the confidence intervals can be informative besides the p-value is evaluated based on the simulation. The overall conclusion is that there is an obvious need to accept the limitations of statistical analysis and embrace the uncertainties in scientific research. The implications of this paper in the academic studies and statistics education done in both social and fundamental sciences will contribute to extending the correct use of p-value.