Glomus Tümör Cerrahisi Sonrası Kemik Tutulumu İle Nüks Arasındaki İlişki


Yücel H. C., Korkut M., Jahangirov A., Torna G., Aydın A.

FESSH 2020, Basel, İsviçre, 1 - 05 Eylül 2020, ss.163-164

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Basel
  • Basıldığı Ülke: İsviçre
  • Sayfa Sayıları: ss.163-164
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

GİRİŞ: Glomus tümörleri sıklıkla elde bulunan nadir görülen iyi huylu vasküler neoplazmlardır. Bu tümör vücudun herhangi bir yerinde bulunabilmesine rağmen en sık görüldüğü yer parmakların distal falanksıdır, özellikle subungual bölgededir. Bu, kadın popülasyonu için doğru olsa da, erkeklerde genellikle vücudun diğer bölgelerinde bu tümörler bulunur. Bu tümörler genellikle tırnak plağının mavimsi veya pembemsi kırmızı bir renk değişikliği ile klasik lokalize hassasiyet, şiddetli ağrı ve soğuğa duyarlılık üçlüsü olarak ortaya çıkar. Semptomların giderilmesi için tam cerrahi eksizyon şarttır ve cerrahi eksizyon sonrası %4-50 nüks oranı literatürde belirtilmiştir. Bu makalenin amacı, ameliyat sonrası nüks oranının kemik tutulumu (Kemik invazyonu / depresyonu) ve tümör eksizyonu sonrası yaşam kalitesi ile ilişkili olup olmadığını gözden geçirmektir.

GEREÇ VE YÖNTEM: Bu, üst ekstremite glomus tümörü nedeniyle 10 yıl içinde ameliyat edilmiş 27 hastanın retrospektif bir çalışmasıdır. 24 kadın 3 erkek hastamız bulunmaktadır, yaş ortalaması 38.5 (en az 28-en çok 68) hastadır. Cerrahi temel olarak transungual tedavi olarak adlandırılır, tırnak yarık insizyonu, tümör eksizyonu ve kemik tutulumu durumunda küretaj da yapılır. Radyolojik veya Klinik Kemik tutulumu 6 hastada saptandı. Yaşam kalitesi ameliyat öncesi ve sonrası Sayısal Ağrı Derecelendirme Ölçeği kullanılarak incelendi.

BULGULAR: Hastaları 10 yıldır takip ediyoruz. İzlemde üç nüks saptandı ve hepsi kadındı. Nüks saptanan hastalardan birinde radyografik ve klinik olarak kemik tutulumu mevcuttur. Bu nüks ameliyattan 4 yıl sonra gelişti. Diğer iki atakta kemik tutulumu yoktu. Biri 2 yıl sonra diğeri ameliyattan 8 yıl sonra gelişti. Genel olarak nüks oranımız %11.1 (3/27)'dir. Ortalama Sayısal Ağrı Derecelendirme Skoru ameliyat öncesi 8.2'den 1.1'e yükseldi

SONUÇ: Glomus tümörleri, glomus cisimciklerinin hiperplazisinden kaynaklanır ve insan vücudunun birçok yerinde rapor edilmiştir, ancak çoğu ellerde bulunur. Tüm el tümörlerinin %1 ila %5'ini oluştururlar ve yaygın olarak distal falanksta, özellikle de subungual bölgede bulunurlar. Bizim serimizde tüm nüks oranımız %11.1 (3/27)'dir. Kemik tutulumu ile nüks arasında bir ilişki göremedik. Glomus tümörü hastamızda sekonder tümör nükslerini ve yaşam kalitesini kontrol ettiğimizde. Numeric Pain Rating Scale (NRS) değerlendirme sistemine göre hastalarımızın çoğu ameliyat sonrası ağrı skorundan memnun.

INTRODUCTION: Glomus tumors are rare benign vascular neoplasms commonly found in the hand. Although this tumor can be found anywhere on the body, most common site of its occurrence is distal phalanx of the fingers, especially in the subungual region. Though this is true in case of female population, males often have these tumors in other parts of the body . These tumors usually present as a bluish or pinkish red discoloration of the nail plate with classical triad of localised tenderness, severe pain, and cold sensitivity. Complete surgical excision is essential for relief of symptoms and 4–50% recurrence rate after the surgical excision is noted in the literature. The purpose of this article is to review recurrence rate after surgery whether is related to bone involvement (Bone invasion / depression ) and quality of life  after tumor excision. 

MATERIALS AND METHODS: This is a retrospective study of 27 patients with glomus tumors of the upper extremity who were operated  within 10 years. We have 24 female and 3 male ,  mean age is 38.5 ( min 28-max 68) patients. Surgery is basically  named transungual treatment including nail split incision , tumor excision  and in case of bone involvement curettage also performed. Radiologic or Clinical Bone involvement was detected in 6 patients. Quality of life was invastigated  before and after surgery using The Numeric Pain Rating Scale.

RESULT: We have followed up patients for ten years. Three relapses were detected during follow-up and all of them are female. One of the patient that detected relaps has radiographic and clinical bone involvement . This relaps developed 4 years after surgery. Other two relapses didn’t have bone involvement . One of them developed 2 years the other one developed 8 years after surgery. Over all our relapse rate is %11.1 (3/27). The mean Numeric Pain Rating Score had improved from 8.2 preoperatively to 1.1

CONCLUSION: Glomus tumors result from hyperplasia of glomus bodies and have been reported in many parts of the human body, but most of them are found in the hands. They account for 1% to 5% of all hand tumors and are commonly found in the distal phalanx, particularly in the subungual region. In our series all our relapse rate is %11.1 (3/27).We couldn’t see any correlation between bone involvement and relaps .When we check our glomus tumor patient secondery tumor relaps and quality of life. Most of our patient are happy about pain score after the surgery according to The Numeric Pain Rating Scale (NRS) evaluation system .