Sitagliptine Bağlı Fiks İlaç Erüpsiyonu Olgusu


Creative Commons License

Nasıfova V., Çakmak R., Ok A. M., Mutlu Ü., Sarıbeyliler G., Telci Çaklılı Ö., ...Daha Fazla

42. Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kongresi, İstanbul, Türkiye, 19 - 23 Mayıs 2021, ss.322

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.322
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

SITAGLIPTINE BAĞLI FIKS ILAÇ ERÜPSIYONU OLGUSU

VAFA NASİFOVA, RAMAZAN ÇAKMAK, AYŞE MERVE ÇELİK, ÜMMÜ MUTLU, GÖKTUĞ SARIBEYLİLER, ÖZGE TELCİ ÇAKLILI, ÖZLEM SOYLUK SELÇUKBİRİCİK

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ, İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ, İÇ HASTALIKLARI ANA BİLİM DALI, ENDOKRİNOLOJİ VE METABOLİZMA HASTALIKLARI BİLİM DALI, İSTANBUL

Amaç: Fiks ilaç erüpsiyonu (FİE) yetişkinlerde ilaca bağlı cilt reaksiyonlarının %2-3’ünü oluşturmaktadır. Bu reak- siyon ilaç kullanımı sonrasında sıklıkla aynı yerde tekrarlayan, ciltte hiperpigmentasyonla iyileşen cilt ve/veya mu- kozal lezyonlarla karakterize olup CD8 (+) T hücre kökenli gecikmiş tip hipersensitivite reaksiyonudur. Nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar, antibiyotikler ve antiepileptik ilaçlar en sık sorumlu bulunan ajanlardır. Burada dipeptidil peptidaz-4 (DPP-4) inhibitör grubu antidiyabetik ilaçlardan biri olan sitagliptine bağlı oral mukozal FİE düşünülen bir olgu sunulacaktır.

Olgu: On iki yıldır tip 2 diyabet (T2DM) tanısı olan 44 yaşında erkek hasta, 1 yıldır devam eden ağız içinde ağrılı, aftöz- ülsere yaralar nedeni ile başvurdu. Bu sırada yaklaşık 3 yıldır metformin 2x1000 mg ile sitagliptin 1x100 mg almakta olan hastanın dermatoloji bilim dalı ile konsültasyonu sonucu büllöz pemfigoid düşünüldü. Tetkiklerinde B180 IgG/ BP230 IgG antikorları negatif saptandı. Lezyon biyopsisinde direkt immünfloresan incelemede IgG(-), IgA (-), fibri- nojen (-) bulundu ve yoğun C3 perivasküler birikimi ile birlikte dermoepidermal bölgede granüler bant görünümü izlendi. Bu bulgular otoimmün büllöz hastalık ile uyumlu bulunmadı. Sitagliptin tedavisi kesilerek metformin 2x1000 mg devam edildi. Hastanın takipte ağız içi yaraları iyileşti ve tekrarlamadı. Mevcut bulgular ve klinik seyir ile hastada sitagliptin ile ilişkili FİE düşünüldü.

Sonuç: Sitagliptin ile psöriyazis benzeri erüpsiyon, Stevens-Johnson sendromu, büllöz pemfigoid, fotosensitivite gibi cilt yan etkilerinin yanı sıra ilaç erüpsiyonu olguları da bildirilmiştir. DPP-4 inhibitörü kullanan hastalarda ağız içi lezyonlarda FİE ayırıcı tanıda düşünülmelidir.

Anahtar Kelimeler: Sitagliptin, Fiks İlaç Erüpsiyonu