How will sexual difference save the world? A look behind the symbolic ordering of cisness.


Creative Commons License

Dell Abate Çelebi L. B.

5th International Rumeli [Language, Literature and Translation Studies] , İstanbul, Türkiye, 3 - 04 Haziran 2023, cilt.1, sa.1, ss.47-57

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.47-57
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

My paper intends to reflect on sexual difference and on the ideological construct at the basis of the hierarchized social categories imposed on biological bodies. Following the most recent scholarship on gender and sexuality, this study aims to disarticulate sexual difference from cisness and think about sexual difference in a more fulsome way than in terms of just men and women. Sexual difference is the social organization of a supposedly biologically derived sex binary which is ranged into a hierarchy of persons and qualities. Cisness is the biologizing ideology that the social roles produced by sexual difference naturally adhere to sex based on the appearance of genitals before birth. However, sexual difference is also an ideological structure with a material basis. The terms of this difference have been established over the past five hundred years in relation to money and the value form. The category female and feminine is the social expression of the valuelessness of reproductive labor so as cooking, cleaning, caring for children and elders, gestation and lactation, emotional care, etc. Within this ideological frame the act of feminization, of feminizing a body, is a practice of disempowerment. To make someone feminine is to make them inferior, to recognize their powerlessness. This act, however, is not biological but historical. Disarticulating the feminized from the female body allows us to investigate patriarchal power not only as a prerogative of gender but as a wider, historically changing phenomenon.

 

Keywords: Sexual difference, Cisness, Feminism, Gender.

 

Öz

 

Cinsel farklılık dünyayı nasıl kurtaracak? Cisness’in sembolik düzeninin ardında bir bakış.

 

Makalem, biyolojik bedenlere dayatılan hiyerarşik sosyal kategoriler temelinde cinsel farklılık ve ideolojik inşa üzerine düşünmeyi amaçlıyor. Toplumsal cinsiyet ve cinsellik üzerine en son araştırmayı takiben, bu çalışma cinsel farklılığı cisness’ten ayırmayı ve cinsel farklılığı sadece erkekler ve kadınlar açısından olduğundan daha ayrıntılı bir şekilde düşünmeyi amaçlıyor. Cinsel farklılık, kişiler ve nitelikler hiyerarşisi içinde sıralanan, sözde biyolojik olarak türetilmiş bir cinsiyet ikilisinin toplumsal organizasyonudur. Cisness, cinsel farklılığın ürettiği toplumsal rollerin, cinsel organların doğumdan önceki görünümüne dayalı olarak doğal cinsiyete bağlı kaldığı biyolojik eştirici ideolojidir. Ancak cinsel farklılık aynı zamanda maddi temeli olan ideolojik bir yapıdır. Bu farklılığın koşulları, para ve değer biçimiyle ilgili olarak son beş yüz yılda oluşturulmuştur.

Dişi ve dişil kategorisi; yemek pişirme, temizlik, çocuklara ve yaşlılara bakma, gebelik ve emzirme, duygusal bakım gibi yeniden üretim emeğinin değersizliğinin toplumsal ifadesidir. Bu ideolojik çerçeve içinde dişileştirme eylemi, bir bedeni kadınlaştırma hareketi, onları toplum içinde güçsüzleştirme pratiğini ortaya koyar. Birini kadınsı yapmak, onun güçsüzlüğünü kabul etmek adına o insanları aşağılamak anlamına gelmektedir. Ancak bu eylem biyolojik değil, tarihseldir. Rahmin annelik ve bakımla ilişkisi, geçmişi olan ideolojik bir bağlantıdır. Feminen eştirilmiş olanı kadın bedeninden ayırmak, ataerkil gücü yalnızca toplumsal cinsiyetin bir ayrıcalığı olarak değil, daha geniş, tarihsel olarak değişen bir fenomen olarak incelememize olanak tanır.

 

Anahtar kelimeler: Cinsel farklılık, Cisness, Feminizm, Gender.