Afyonkarahisar Yüzey Araştırmaları ve Küçük Çataltepe, Ablak Höyük’ten Anadolu Hiyeroglif Yazılı Mühür Baskıları / Afyonkarahisar Surveys and Anatolian Hieroglyphic Seal Impressions from Küçük Çataltepe, Ablak Höyük


Koçak Ö., Peker H., Bilgin M., Küçükbezci H. G.

Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi, cilt.24, sa.24, ss.45-71, 2019 (Hakemli Dergi)

  • Yayın Türü: Makale / Tam Makale
  • Cilt numarası: 24 Sayı: 24
  • Basım Tarihi: 2019
  • Dergi Adı: Türkiye Bilimler Akademisi Arkeoloji Dergisi
  • Derginin Tarandığı İndeksler: Other Indexes
  • Sayfa Sayıları: ss.45-71
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Afyonkarahisar yüzey araştırmaları 2014 ve 2018 yıllarında Dinar-Çölovası ve İl Merkezi ile İhsaniye çevresinde yürütülmüştür. Çölovası kesiminde yoğun MÖ 2. binyıl yerleşmelerine rastlanmıştır. Afyonkarahisar İl merkezi ve İhsaniye arasındaki bölgede de yine söz konusu dönemi temsil eden höyükler görülür. Bu makalede, Küçük Çataltepe ve Ablak Höyük yerleşmelerinin MÖ 2. binyıl iskânıyla ilişkili seramik buluntular, hilal biçimli ağırlıklar, Anadolu Hiyeroglif Yazılı mühür baskılı bir küp parçası ve en önemlisi Anadolu hiyeroglif yazılı baskılı bir bullanın tanıtımı yapılacaktır.

Küçük Çataltepe Mühür Baskısı: 2014 yılında Afyonkarahisar Yüzey Araştırması sırasında Küçük Çataltepe’de ‘ofis mührü’ baskılı bir çömlek parçası bulunmuştur. Bu mühür baskısının üç farklı yorumu şu şeklide önerilmiştir: 1) MAGNUS.DOMUS.PITHOS, ‘sarayın deposu’, 2) MAGNUS.DOMUS PITHOS, ‘Sarayın Pithosu’ 3) MAGNUS.
DOMUS PITHOS, ‘Sarayın Pithos (Adamı)’. Mühür MÖ 13. yüzyıla tarihlendirilebilir.
Ablak Höyük Bulla: 2018 yılında Afyonkarahisar Yüzey Araştırması sırasında Ablak Höyük’te mühür baskılı konik bir bir bulla bulunmuştur. Orta alandaki hiyeroglif işaretler URBS-tà-na ya da URBS.TÀ-na, REX.FILIA, okunuşu ‘URBS-tana / Happirada(n)na ya da TA/DA…-na, prenses’. Mühür MÖ 14. yüzyıl sonu - MÖ 13. yüzyılın başı
arasına tarihlendirilebilir.
Bu çalışmadaki amacımız bu iki höyüğün, bulundukları bölgelerde MÖ 2. binyıldaki statülerini elde edilen bu bulgular, harita çalışmaları ve coğrafi verilerle birlikte değerlendirmektir.

Afyonkarahisar surveys were carried out in 2014 and 2018 in Dinar-Çölovası, in the city center and in the area surrounding İhsaniye. 2nd millennium BCE settlements were dense in the Çölovası area. Mounds that provide findings from this period also appear in certain locations between Afyonkarahisar and İhsaniye. In this article, we will be presenting the ceramic findings connected with the habitation of the 2nd millennium BCE Küçük Çataltepe Höyük and Ablak Höyük settlements, crescent shaped loom weights, a jar piece with a seal impression and most important, a bulla bearing an Anatolian hieroglyphic seal impression.
Küçük Çataltepe Seal Impression: A pottery fragment with an impression of the ‘office seal’ was found in Küçük Çataltepe during the survey of the Afyonkarahisar province in 2014. Three possible interpretations of this impression are proposed as following: 1) MAGNUS.DOMUS.PITHOS, ‘magasin/depot of the palace’, 2) MAGNUS.DOMUS
PITHOS, ‘Pithos of the palace’ 3) MAGNUS.DOMUS PITHOS, ‘Pithos(-man) of the palace’. The seal can be dated to the 13th century BCE.
Ablak Höyük Bulla: A conical bulla with a seal impression was found in Ablak Höyük during the survey of the Afyonkarahisar province in 2018. Hieorglyphs on the central area are URBS-tà-na or URBS.TÀ-na, REX.FILIA, it reads ‘URBS-tana / Happirada(n)na or TA/DA…-na, princess’ The seal can be dated to the late-14th/early-13th century BCE.
The aim of this study is to analyze the status of these two mounds in the 2nd millennium BCE by means of findings
discovered in these regions together with the map surveys and geographical data.