Adli Antropoloji


Atamtürk Duyar D., Şahin A.

Adli Bilimler, Faruk Aşıcıoğlu, Editör, Istanbul University-Cerrahpaşa University Press (IUC University Press), İstanbul, ss.109-117, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Istanbul University-Cerrahpaşa University Press (IUC University Press)
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.109-117
  • Editörler: Faruk Aşıcıoğlu, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Adli antropoloji genellikle adli olayları aydınlatmak amacıyla insan kalıntılarını inceleyerek kimlik tespitini yapan bir alan olarak bilinmektedir. Ancak adli antropologlar sadece kimlik tespiti yaparak değil aynı zamanda iskelet üzerinde varyasyonları, patolojik ve travmatik izleri analizi ederek ölüm zamanı, ölüm nedeni ve yaşam biçimini belirlenmeye yönelik tespitlerde de bulunurlar. Ayrıca sadece iskeletleşmiş kalıntıları değil aynı zamanda vücut izlerinden de kimlik tespiti yaparak adli olayların çözülmesine yardımcı olurlar. Günümüzde adli antropoloji daha çok toplu ölümlerin gerçekleştiği deprem ve savaş gibi olaylar sonrası çürümüş ve bütünlüğü bozulmuş insan kalıntılarının kimliklendirilmesi konusunda katkı sağlamasıyla tanınır hale gelmiştir. Adli antropologlar analizlerini biyolojik antropoloji alanında geliştirilmiş metodolojiyi izleyerek yaparlar. Ancak bu alandan farklı olarak popülasyon bazında değil birey/ler bazında yanıt araması ve güncel verilerden geliştirilen yöntemleri dikkate almasıyla ayrılırlar. Bu çalışmada, adli antropoloji alanında nasıl bir çalışma yolu izlendiği anlatılmıştır. Ele geçen kalıntıların insana ait olup olmadığının belirlenmesinde ve insana aitse kaç bireye ait olduğunun saptanmasında hangi yöntemlerin kullandığından bahsedilmiştir. Aynı zamanda birey(ler)in ölüm zamanı ve ölüm nedenin belirlenmesinde (travma ve/ya patolojik) ve biyolojik profilin (cinsiyet, yaş, vücut ağırlığı ve boy tahmini) saptanmasında başvurulan teknik ve yöntemler kaydedilen son gelişmeler ışığında değerlendirilmiştir.

Forensic anthropology is generally known as a field that makes identification by examining human remains in order to solve forensic cases. However, forensic anthropologists do not only make identification. They can also determine the time of death, cause of death and lifestyle by analyzing variations, pathological and traumatic traces on the skeleton. They also help solve forensiccas es by identifying not only skeletal remains but also body traces. Today, forensic anthropology has become known for its contribution to the identification of decomposed and damaged human remains after events such as earthquakes and wars where mass deaths occurred. Forensic anthropologists conduct their analyzes following methodology developed in the field of biological anthropology. However, they differ from this field in that they seek answers on an individual/individuals basis rather than on a population basis and take into account methods developed from current data. In this study, the way of working in the field of forensic anthropology is explained. It was mentioned what methods were used to determine whether the unearthed remains belonged to humans or not, and if so, to determine how many individuals they belonged to. At the same time, the techniques and methods used in determining the time of death and cause of death of the individual(s) (traumatic and/or pathological) and the biological profile (gender, age, body weight and height estimation) were evaluated in the light of the latest developments.