10. Palandöken Kadın Doğum Kongresi, Erzurum, Türkiye, 17 - 20 Mart 2022, ss.69-70
Giriş: Parsiyel unilateral lentijinozis (PUL), deri üzerinde grup halinde izlenen çok sayıda lentijinlerle prezente olan bir pigmentasyon hastalığıdır. Pigmente maküller, segmental dağılımlı ve keskin sınırla tek bir vücut yarımında izlenir. İnsidansı tam olarak bilinmeyen, literatürde oldukça seyrek olarak bildirilen benign bir durum olan parsiyel unilateral lentijinozis alt ekstremitelere kıyasla üst ektremitelerde 3 kat fazla görülmektedir. Nadir görülen bu hastalığı nadir lokalizasyonunda saptadığımız iki hastamızı sunmaktayız.
Olgular: Fakültemizin infertilite polikliniklerine farklı zamanlarda başvuran, akrabalık ilişkisi olmayan, 38 ve 44 yaşlarında iki hastada vulvar bölge ve alt batında gözlenen, alt ekstremiteye yayılan, ciltten kabarık olmayan, semptom vermeyen, anamneze göre uzun zamandır olan, sayılamayacak kadar çok sayıda pigmente lezyonlar saptandı.
Hastaların başvuru şikayetleri gebelik elde edememekti. Anamnezlerinde özellik yoktu. Hastalar aile anamnezlerinde benzer lezyonları olan bireyler tariflemediler. 38 yaşında olan olgu açıklanamayan infertilite, 44 yaşında olan olgu düşük over rezervi tanısı ile IVF-ICSI (in vitro fertilizasyon-intrasitoplazmik sperm enjeksiyon) tedavisine alındı. Hastalar fakültemizin Deri ve Zührevi Hastalıklar Anabilim Dalı ile konsülte edildi. Her iki hastanın muayenesinde farklı dermatom alanlarında ek bulgu saptanmadı. Ön tanıda parsiyel unilateral lentijinozis düşünüldü. Literatürde PUL’a nörofibromatozis tip-1, nevus depigmentosus, mental retardasyon, serebrovasküler anomaliler, fokal epilepsi, demir eksikliği veya tiroid patolojilerinin eşlik edebildiğinin bildirilmesine rağmen hastalarda ek patolojik bulgu saptanmamıştır.
Sonuç: Seyrek görülen bir hastalık olan PUL kliniğimizde iki olguda saptanmıştır. Literatürde PUL olgularında artmış infertilite riskine dair herhangi bir bilgi saptanmamıştır. Fakat bu olgular böyle bir komorbiditenin olabileceğini düşündürmektedir.