Juvenil İdiyopatik Artrit Tanılı Hastalarda Metotreksat Kullanımına Bağlı Yan Etki Araştırması


Gulıyeva V.

2.Çocuk Medeniyeti Çevrim İçi Sempozyum, İstanbul, Türkiye, 8 - 10 Nisan 2022, ss.74

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.74
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş: Juvenil idiyopatik artrit (JİA) tedavisinde ilk tercih edilen ve en sık kullanılan hastalık modifiye edici ilaç, düşük doz metotreksattır. İlacın tercih edilme nedenleri, etkinlik ve güvenlik profilinin iyi olması ve maliyetinin düşük olmasıdır. Ancak hastaların bir kısmında metotreksata bağlı yan etki gelişimi nedeniyle tedaviye ara verilmesi ya da kesilmesi gerekebilmektedir. Bu çalışmamızda metotreksat kullanan JİA hastalarında gelişen lokal ve sistemik yan etkiler özetlenmiştir.

Yöntem: Çalışmamızda Ocak 2015 - Ocak 2022 yılları arasında izlenen 813 JİA tanılı hastadan metotreksat kullanan ve yan etki gelişen hastaların verileri geriye dönük olarak değerlendirildi.  

Bulgular: JİA tanısı olan 813 hastanın 605’i  (%74,4) metotreksat tedavisi almıştı. Hastaların ortalama tanı yaşı 6,5 ± 2,55 yıl ve kız/erkek oranı 1,6 idi. Metotreksat başlama yaşı 6,9 ± 1,4 yıldı. Hastaların 28’inde (%4,6) metotreksat tedavisi yan etki gelişimi nedeniyle kesilmek zorunda kalmıştı. Bunlardan 6’sı (%21,4) oral, 22’si (%78,5) subkutan formda metotreksat kullanmıştı. Gelişen yan etkiler sıklık sırasına göre mide bulantısı ve dispeptik şikayetler (17, %60,7), enjeksiyon bölgesinde ağrı ve kızarıklık şeklinde lokal yan etkiler(6, %21,4) ve transaminaz yüksekliğiydi (5, %17,8). 20 hastada gelişen yan etkinin ortadan kalkması sonrası tedaviye tekrar devam edilmişti. Oral metotreksata bağlı yan etki geliştiren 4 hastada subkutan forma geçildiğinde dispeptik yakınmaların kaybolduğu gözlemlendi. Sekiz hastanın 5’inde transaminaz yüksekliğinin düzelmemesi; 3’ünde ise dispeptik yakınmalar geçmediği için tekrar metotreksat tedavisi başlanmadı. Transaminaz yüksekliği devam eden 5 hastanın çocuk gastroenteroloji konsültasyonu sonrası etyolojiye yönelik yapılan tetkikleri normal olarak sonuçlandı. Hiçbir hastada herhangi ciddi bir komplikasyon ya da yan etki gelişmedi.

Tartışma: Çalışmamıza göre oral metotreksata bağlı gastrointestinal yan etki nedeniyle ilaç kullanımı zorlaşırsa diğer hastalık modifiye edici ilaçlardan önce subkutan metotreksat formuna geçilmesi düşünülebilir.

Sonuç: Metotreksat JİA tedavisinde oldukça sık kullanılan bir ilaç olmasına rağmen yan etkiler nedeniyle tedavi devamlılığı sağlanması zor olabilmektedir. Yan etkilerin yönetimi hastaların yönetiminde önemli bir konudur.