MELLIFERA, cilt.13, ss.3-9, 2013 (Hakemli Dergi)
Bu çalışmada Türkiye’nin üç farklı ilinden (Denizli, Hakkari, Tekirdag) toplanan propolis örneklerinin
Gaz kromatografisi- Kütle spektrometresi (GC-MS) cihazı kullanılarak kimyasal içeriklerinin karşılaştırılması
ve içeriği oluşturan önemli bileşenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan
propolis örnekleri %96’lık etil alkolde ekstrakt edilmiş ve GC-MS’de kimyasal içerikleri belirlenmiştir.
Yapılan analizler sonucun da aldehidler, hidrokarbonlar, alkoller, karboksilik asit ve esterleri, alifatik
asit ve esterleri, sinnamik asit ve esterleri, ketonlar, terpenler ve flavonoid grubuna ait olan bileşikler
propolis örneklerinde farklı oranlarda belirlenmiştir. Belirlenen bu bileşiklerden antimikrobiyal, antioksidan
ve anti-inflamatuar gibi önemli etkilere sahip olan flavonoid grubu bileşikler oldukça yüksek
bir oranda bulunmuştuır. Flavonoid içeriği Tekirdağ (%39,7) ve Hakkari (%34,81) propolislerinde
yüksek bir oranda belirlenirken, Denizli (%4,61)’den elde edilen propolis örneğinde düşük bir oranda
saptanmıştır. Bununla birlikte Denizliden elde edilen propolis örneğinin alifatik asit ve esterleri grubu
bileşikleri (%24,49) oldukça yüksek bir oranda içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca Tekirdağ ilinden elde
edilen propolis örneklerinde biyolojik olarak aktif ve antimikrobiyal etkisi olduğu bilinen sinnamik asit
ve esterleri grubu bileşiklere %3,87 oranında rastlanılmıştir.
Anahtar Kelimeler:
Propolis, Alkol ekstraktı, Flavonoid, GC-MS
The aim of this study was to compare chemical content of propolis samples collected from
three different regions of Turkey (Denizli, Hakkari, Tekirdağ) and determine the major compounds by
using gas
chromatography–mass spectrometry (GC-MS). Propolis samples used in this study were extracted
in 96% ethyl alcohol and analyzed by GC-MS to determine the chemical compositions. According
to the analysis results, the compounds were identified that are belong to aldehydes, hydrocarbons, alcohols,
carboxylic acids and their esters, aliphatic acids and their esters, cinnamic acid and their esters,
ketones, terpenes and flavonoids groups in different ratios. Among determined compounds, flavonoids
were found in quite high amounts that have important effects such as antimicrobial, antioxidant and antiinflamatuar.
Tekirdağ (39,7%) and Hakkari (34,81%) propolis samples contained higher flavonoid contents
compare to the propolis sample collected from Denizli (4,61%). It was also observed that propolis
from the Denizli region had highest concentrations of the aliphatic acid and esters (24,49%). However,
the compounds that belong