Determination of Major Compounds in Some Turkish Propolis


ÖZ G. , Ecem Bayram N., Gençay Çelemli Ö., Sorkun K.

MELLIFERA, cilt.13, no.26, ss.3-9, 2013 (Hakemli Üniversite Dergisi)

  • Cilt numarası: 13
  • Basım Tarihi: 2013
  • Dergi Adı: MELLIFERA
  • Sayfa Sayıları: ss.3-9

Özet

Bu çalışmada Türkiye’nin üç farklı ilinden (Denizli, Hakkari, Tekirdag) toplanan propolis örneklerinin

Gaz kromatografisi- Kütle spektrometresi (GC-MS) cihazı kullanılarak kimyasal içeriklerinin karşılaştırılması

ve içeriği oluşturan önemli bileşenlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan

propolis örnekleri %96’lık etil alkolde ekstrakt edilmiş ve GC-MS’de kimyasal içerikleri belirlenmiştir.

Yapılan analizler sonucun da aldehidler, hidrokarbonlar, alkoller, karboksilik asit ve esterleri, alifatik

asit ve esterleri, sinnamik asit ve esterleri, ketonlar, terpenler ve flavonoid grubuna ait olan bileşikler

propolis örneklerinde farklı oranlarda belirlenmiştir. Belirlenen bu bileşiklerden antimikrobiyal, antioksidan

ve anti-inflamatuar gibi önemli etkilere sahip olan flavonoid grubu bileşikler oldukça yüksek

bir oranda bulunmuştuır. Flavonoid içeriği Tekirdağ (%39,7) ve Hakkari (%34,81) propolislerinde

yüksek bir oranda belirlenirken, Denizli (%4,61)’den elde edilen propolis örneğinde düşük bir oranda

saptanmıştır. Bununla birlikte Denizliden elde edilen propolis örneğinin alifatik asit ve esterleri grubu

bileşikleri (%24,49) oldukça yüksek bir oranda içerdiği belirlenmiştir. Ayrıca Tekirdağ ilinden elde

edilen propolis örneklerinde biyolojik olarak aktif ve antimikrobiyal etkisi olduğu bilinen sinnamik asit

ve esterleri grubu bileşiklere %3,87 oranında rastlanılmıştir.

Anahtar Kelimeler:

 

 

Propolis, Alkol ekstraktı, Flavonoid, GC-MS

The aim of this study was to compare chemical content of propolis samples collected from

three different regions of Turkey (Denizli, Hakkari, Tekirdağ) and determine the major compounds by

using gas

 

chromatography–mass spectrometry (GC-MS). Propolis samples used in this study were extracted

in 96% ethyl alcohol and analyzed by GC-MS to determine the chemical compositions. According

to the analysis results, the compounds were identified that are belong to aldehydes, hydrocarbons, alcohols,

carboxylic acids and their esters, aliphatic acids and their esters, cinnamic acid and their esters,

ketones, terpenes and flavonoids groups in different ratios. Among determined compounds, flavonoids

were found in quite high amounts that have important effects such as antimicrobial, antioxidant and antiinflamatuar.

Tekirdağ (39,7%) and Hakkari (34,81%) propolis samples contained higher flavonoid contents

compare to the propolis sample collected from Denizli (4,61%). It was also observed that propolis

from the Denizli region had highest concentrations of the aliphatic acid and esters (24,49%). However,

the compounds that belong