Hayvansal Gıdalardaki Antibiyotik Kalıntılarının Kimyasal Sensörlerle Tayinleri


Creative Commons License

Çağlar Andaç S., Köseoğlu Yılmaz P., Ergin Kızılçay G., Aydoğmuş Z.

Sağlık ve Bilim 2024 Beslenme IV, Dr. Öğr.Üyesi Hatice Baygut,Prof. Dr. Yasemin Beyhan, Editör, Efe Akademik Publishing, İstanbul, ss.113-127, 2024

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Araştırma Kitabı
  • Basım Tarihi: 2024
  • Yayınevi: Efe Akademik Publishing
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Sayfa Sayıları: ss.113-127
  • Editörler: Dr. Öğr.Üyesi Hatice Baygut,Prof. Dr. Yasemin Beyhan, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Antibiyotikler, bakteriyel hastalıkların tedavisinde insan ve hayvan

sağlığında yaygın olarak kullanılmaktadır. Veteriner ilaçların özellikle de

antibiyotiklerin uygunsuz kullanımları, hayvanların doku ve organlarında

birikime sebep olmakta ve kalıntılara yol açmakta, söz konusu antibiyotik

kalıntılarını içeren gıdaların tüketilmesi de başta antibiyotik direnci olmak

üzere halk sağlığı açısından pek çok soruna neden olmaktadır.

“Antimikrobiyal Direnç Küresel Eylem Planı” çerçevesinde hem

dünyada hem ülkemizde gıda zincirinde antibiyotik direncinin kontrolü ve

izlenmesi amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir. Antibiyotik direncinin

önemli etkenleri arasında hayvanlarda antibiyotik kullanımları ve doz ve

zaman aşımı gibi nedenlerden dolayı yeterince metabolize olmadan veya

vücuttan atılmadan hayvanların doku ve organlarında birikmesi ve kırmızı et

ve süt gibi hayvansal gıdalarda kalıntı olarak bulunması gösterilmektedir.

Gıdalarda özellikle insan sağlığı açısından ciddi risk oluşturan antibiyotik

kalıntılarının analizleri için hızlı, ucuz, hassas, seçici ve doğru analitik

metotlara gereksinim vardır.