Sağlık ve Bilim 2024 Beslenme IV, Dr. Öğr.Üyesi Hatice Baygut,Prof. Dr. Yasemin Beyhan, Editör, Efe Akademik Publishing, İstanbul, ss.113-127, 2024
Antibiyotikler, bakteriyel hastalıkların tedavisinde insan ve hayvan
sağlığında yaygın olarak kullanılmaktadır. Veteriner ilaçların özellikle de
antibiyotiklerin uygunsuz kullanımları, hayvanların doku ve organlarında
birikime sebep olmakta ve kalıntılara yol açmakta, söz konusu antibiyotik
kalıntılarını içeren gıdaların tüketilmesi de başta antibiyotik direnci olmak
üzere halk sağlığı açısından pek çok soruna neden olmaktadır.
“Antimikrobiyal Direnç Küresel Eylem Planı” çerçevesinde hem
dünyada hem ülkemizde gıda zincirinde antibiyotik direncinin kontrolü ve
izlenmesi amacıyla çalışmalar sürdürülmektedir. Antibiyotik direncinin
önemli etkenleri arasında hayvanlarda antibiyotik kullanımları ve doz ve
zaman aşımı gibi nedenlerden dolayı yeterince metabolize olmadan veya
vücuttan atılmadan hayvanların doku ve organlarında birikmesi ve kırmızı et
ve süt gibi hayvansal gıdalarda kalıntı olarak bulunması gösterilmektedir.
Gıdalarda özellikle insan sağlığı açısından ciddi risk oluşturan antibiyotik
kalıntılarının analizleri için hızlı, ucuz, hassas, seçici ve doğru analitik
metotlara gereksinim vardır.