Karbonhidrat Kaynaklı Besin Alerjilerine Yaklaşım: Alfa-Gal Alerjisi


Ünal D.

Erişkinde Besin Alerjileri: Yeni Bilgiler Işığında Tanıda ve Tedavide Güncel Bilgiler, DERYA ÜNAL, Editör, Türkiye Klinikleri Yayınevi, Ankara, ss.56-64, 2022

  • Yayın Türü: Kitapta Bölüm / Mesleki Kitap
  • Basım Tarihi: 2022
  • Yayınevi: Türkiye Klinikleri Yayınevi
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Sayfa Sayıları: ss.56-64
  • Editörler: DERYA ÜNAL, Editör
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

ÖZET
Karbonhidrat yapısındaki moleküllere karşı immunglobulin (Ig) E aracılı aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebileceğinin en tipik örneği galaktoz-alfa 1-3 galaktoz (Alfa-gal) alerjisidir. Alfa-gal alerjsi olan hastalarda dana, domuz ve kuzu eti gibi memeli etlerinin tüketilmesini takiben 2 ile 6 saat arasında değişen sürelerde ürtiker, anjioödem ve anafilaksi gelişebilmektedir. Hastaların geçmişine bakıldığında Ixodes ricinus gibi belirli tür keneler ile ısırılma öyküleri vardır. Bu tür keneler ülkemizde Karadeniz Bölgesi'nde yaygın bulunmaktadır. Alfa-gal alerjisi olan hastalarda setuksimab adlı kemoterapötik ilaca, jelatin içerikli medikal ürün ve besinlere, biyoprotez kalp kapakçıklarına, panzehirlere ve bazı aşılara karşı aşırı duyarlılık reaksiyonları gelişebildiği ve bu ürünlere ihtiyaç duyulduğunda tedbirli olunmasının gerektiği önerilmektedir. Tedavinin temel prensibi memeli etinden tamamen kaçınmak olsa da son yıllarda kırmızı et ile gecikmiş tip reaksiyonda başarılı desensitizasyon olguları bildirilmiştir. Hastaların anafilaksi konusunda bilgilendirilmesi ve mutlaka yanlarında adrenalin otoenjektör taşımaları kuşkusuz en temel korunma yöntemleridir.