Kraniotomi Tipine Göre Üç Çivili Başlık Yerleştirilmesi ve Komplikasyonları/Komplikasyonlardan Kaçınma Yöntemleri


Dolaş İ.

Türk Nöroşirürji Derneği 35. Bilimsel Kongresi, Antalya, Türkiye, 24 - 27 Kasım 2022, cilt.32, ss.65

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 32
  • Basıldığı Şehir: Antalya
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.65
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş ve Amaç: Üç çivili başlık kullanımı ile ilgili komplikasyonlar literatürde nadir bildirilmesine rağmen bazen hayatı tehdit edici düzeyde olabilmektedir.

Gereç ve Yöntem: Üç çivili başlık kullanımında oluşabilecek komplikasyonlardan kaçınmak için nelere dikkat edilmesi gerektiğinin üzerinde durulacaktır. 

Bulgular: Tüm kranial cerrahi girişimlerde doğru pozisyonlanma ameliyatın başarılı olabilmesi için ilk adımdır. Kranial girişimlerin büyük bir çoğunluğu üç çivili başlık ile kafa sabitlenerek yapılmaktadır. Üç çivili başlık ile kafa sabitlenirken çivilerin yerleştirilmesi sırasında ve sonrasında birçok komplikasyon gelişebilir. Çivinin yerinin değişmesi, üç çivili başlık sisteminin kayması/oynaması, kafatası kırığı, dura yaralanması, pnömosefali, epidural hematom, orta meningeal arterin travmatik arteriovenöz fistülü, superfisiyal temporal arterin travmatik anevrizması, hava embolisi, beyin omurilik sıvısı fistülü ve enfeksiyon gibi birçok komplikasyon bildirilmiştir. Bu komplikasyonlardan kaçınmak için öncelikle çivili başlık sisteminin ve çivilerin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi gerekmektedir. Ameliyat öncesi görüntülemelerde kemik kalınlığı mutlaka değerlendirilmelidir. Çocuklarda özel çiviler kullanılmalıdır. Özellikle pediatrik yaş grubunda uygulanan basınca dikkat edilmelidir. Çivili başlığın hangi pozisyonda ve çivilerin nerelere yerleştirileceği dikkatli bir şekilde planlanmalıdır. Çivilerin yerleştirileceği bölgelerde kafatasının vasküler ve nöral yapıları, zayıf kemik bölgeleri, kemik sinüs gibi özellikli bölgeleri akılda tutulmalıdır. Çivilerin yerleştirileceği yerlerin antibakteriyel özellik kazandırılması enfeksiyonu önleyici bir davranıştır. Çivili başlık yerleştirildikten sonra pozisyon verilirken servikal spinal kord unutulmamalıdır. Çivili başlık çıkartılırken mümkün olduğu kadar horizontal pozisyonda çıkartılması hava embolisini önlemeye yardımcıdır. Çivilerin yerleri mutlaka kontrol edilmelidir. Ameliyat sırasında anestezi ekibi ile mutlak koordinasyon ve iletişim içinde kalınmalıdır. 

Sonuç: Üç çivili başlık kullanımı beyin cerrahisi günlük pratiğinde oldukça sıktır. Hasta pozisyonunda ve çivili başlık yerleştirilmesinde; dikkatli planlama, iyi gözlem, anatomiyi akılda tutmak ve temel prensiplere uygun davranmak gelişebilecek komplikasyonların önlenmesinde yardımcı olacaktır. 

Anahtar Sözcükler: Üç çivili başlık, pozisyon, komplikasyon