Türk Periodontoloji Derneği 53. Uluslararası Bilimsel Kongresi 31. Bilimsel Sempozyumu, Antalya, Türkiye, 7 - 10 Kasım 2024, ss.211
Periodontal doku yıkımının tedavisi, dişi destekleyen alveolar kemik, periodontal ligament ve sementin yeniden yapılandırılmasını sağlamak amacıyla yapılan karmaşık bir işlemdir. Yönlendirilmiş doku rejenerasyonu (YDR) tedavisi, kaybedilen periodontal dokuların yeniden kazandırılmasında en ideal yaklaşımdır. Bu olgu sunumunun amacı, posterior mandibular bölgede bulunan bir kemikiçi defektin kılavuzlu doku rejenerasyonu ile tedavisini ayrıntılarıyla sunmaktır. 21 yaşında sistemik olarak sağlıklı kadın hasta, diş eti kanaması ve hassasiyet şikayeti ile kliniğimize başvurmuştur. Yapılan inceleme sonucunda generalize horizontal kemik kaybı ve 46-47 numaralı dişler arasında kemikiçi vertikal defektler tespit edilmiştir. 45 numaralı dişte çekim endikasyonu koyulmuştur. Bu incelemeler sonucunda, hasta Evre 3 Derece B periodontitis tanısı almıştır. Kemikiçi defektin tedavisi amacıyla YDR prosedürü planlanmıştır. Defekte ulaşmak ve 45 numaralı dişin çekimi için tam kalınlıkta bir flep kaldırılmıştır. Kemikiçi defekt bölgesine ve çekim soketine sığır kaynaklı partikül greft uygulanmıştır. Daha sonra bu alan kollajen membran ile örtülmüştür. Cerrahi olmayan ve cerrahi tedavi sonrasında, dişeti kanaması, kızarıklık ve hassasiyet şikayetleri ortadan kalkmıştır. Hasta tedavi sonuçlarından memnun kalmış olup, kontrollerine kliniğimizde devam etmektedir. Geleneksel periodontal cerrahi ile elde edilen yeni ataşmanlar genellikle uzun birleşim epiteli oluşumuna yol açmaktadır. Öte yandan, dişeti epiteli ve bağ dokusunun kök yüzeyine tutunmasını engelleyen bir bariyerin kullanıldığı YDR prosedürleri, alveoler kemik, sement ve periodontal ligamentler dahil olmak üzere kaybedilen periodontal dokuların kısmen veya tamamen yeniden kazandırılabileceğini göstermektedir.
The treatment of periodontal tissue destruction is a complex procedure aimed at reconstructing the alveolar bone, periodontal ligament, and cementum that support the tooth. Guided tissue regeneration (GTR) therapy is the most ideal approach for restoring lost periodontal tissues. The aim of this case report is to detail the treatment of an intrabony defect in the posterior mandibular region using guided tissue regeneration. A 21-year-old systemically healthy female patient presented to our clinic with complaints of gingival bleeding and sensitivity. Examinations revealed horizontal bone loss and intrabony vertical defects between teeth #46 and #47. Also, in tooth #45, extraction was indicated. The patient was diagnosed with stage 3, grade B periodontitis. A GTR procedure was planned to treat the intrabony defect. A full-thickness flap was raised to access the defect and to extract tooth #45. Bovine-derived particulate graft was applied to the intrabony defect and the extraction socket. Area was then covered with a collagen membrane. Following non-surgical and surgical treatment, the symptoms of gingival bleeding, redness, and sensitivity were resolved. The patient was satisfied with the treatment outcomes and continues to attend follow-up appointments at our clinic. New attachments obtained through conventional periodontal surgery typically result in the formation of a long junctional epithelium. However, GTR procedures, which employ a barrier to prevent gingival epithelium and connective tissue from attaching to the root surface, have demonstrated the potential to partially or completely regenerate lost periodontal tissues, including alveolar bone, cementum, and periodontal ligaments.