Sefalometride Yeni Parametreler: Yen, W ve Tau Açılarının Etkinliğinin İncelenmesi


Creative Commons License

Keleş A., Fıratlı S.

VII. Balkan Ortodonti Uzmanları Derneği Kongresi ve XVIII. Uluslararası Türk Ortodonti Derneği Sempozyumu, İstanbul, Türkiye, 27 - 30 Ekim 2023, ss.291

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: İstanbul
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.291
  • İstanbul Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

AMAÇ: Sefalometrik parametrelerin performansının, anatomik varyasyonlar ve büyüme-gelişim ile meydana gelen değişikliklerden etkilenmesi gibi bireylerin dik yön anatomisinden de etkilenmesi, farklı ölçüm yöntemleri arayışına neden olmuştur. ANB, Wits, APDI ölçümünden sonra son yıllarda ön-arka yöndeki değerlendirmeler için Yen, W ve Tau açıları önerilmiştir. Ancak bu parametrelerin performanslarını değerlendiren çalışmalar yalnızca sagittal incelemeleri içermektedir. Çalışmamızda ANB açısına ve bunun yanında dik yönde SN/GoGn açısına göre oluşturulmuş alt gruplarda Yen, W ve Tau açılarının tanı koyma başarısını değerlendirmek hedeflenmiştir.

GEREÇ-YÖNTEM: Araştırmamızda 2184 lateral sefalometrik radyografi içerisinden maloklüzyon karakterlerini en iyi yansıtan 144 radyografi ile ön-arka yönde Sınıf I, Sınıf II, Sınıf III; dik yönde Low, Normal, High Angle olmak üzere 9 grup oluşturularak parametrelerin maloklüzyonları teşhis etmedeki performansı incelenmiştir. Nonparametrik değişkenler iki grup arasında değerlendirilirken Mann-Whitney U Testi, ikiden fazla grup arasında değerlendirilirken Kruskal-Wallis Testi, ölçümsel verilerin birbirleri ile analizinde Spearman Korelasyon Testi’nden faydalanılmıştır.

BULGULAR: W ve Yen açılarının Sınıf I için norm değerleri üst sınırlarda bulunmuştur. Dik yön gelişimi normal olan grupta parametrelerin birbirleri ile olan korelasyon dağılımlarının diğer gruplara göre daha az olduğu görülmüştür. Yen, W ve Tau açıları birbirleri ile güçlü korelasyon göstermektedir. Yen, W ve Tau açıları Low ve High-angle Sınıf II ve Low-angle Sınıf I grupta maloklüzyonu teşhis etmede ANB ile korelasyon gösterirken Wits ve APDI ile korelasyon göstermemiştir. Sınıf III bireylerde dik yön gelişimi normal olan grup hariç tüm gruplarda parametrelerin tümü birbirleri ile korelasyon göstermiştir.

SONUÇ: Yen, W ve Tau açıları Low ve High-angle gruplarda Sınıf III maloklüzyonu teşhis etmede ANB, Wits ve APDI kadar başarılı bulunmuştur. Yen, W ve Tau açılarının tanı performansları ile ilgili daha kesin yorum yapabilmek için standart sapmalarının belirlenmesi, dik yönde farklı gruplarda incelenmesi ve farklı popülasyonlarda norm değerlerinin araştırılması gerekmektedir.

Aim: The performance of cephalometric parameters is affected by the changes that occur with anatomical variations and growth and development, as well as the fact that individuals are affected by vertical growth pattern has led to the search for different measurement methods. Yen, W and Tau angle have been suggested for anteroposterior evaluations in recent years. However, studies evaluating the performance of these parameters include only sagittal examinations. It was aimed to evaluate diagnostic success of Yen, W and Tau in subgroups formed according to ANB and SN/GoGn.

Materials-Methods: 144 lateral cephalometric radiographs that best reflect the characteristics of malocclusion were classified as Class I, II, III; 9 groups were formed in the vertical pattern as Low, Normal, High-angle. The Mann-WhitneyU test was used in the evaluations between two groups, Kruskal-Wallis test was used in the evaluations between more than two groups, and Spearman Correlation Test was used in the analysis of the measurement data.

Results: Norm values of W and Yen angles for Class I were found in the upper limits. It was observed that the correlation distributions of parameters with each other in the Normal-angle group were less than in the other groups. W, Tau and Yen angles correlate strongly with each other. W, Tau and Yen correlated with ANB in diagnosing malocclusion in Low and High-angle Class II and Low-angle Class I, but not with Wits and APDI. Parameters were correlated with each other in all Class III except Normal-angle.

Conclusion: W, Tau and Yen were as successful as ANB, Wits and APDI in diagnosing Class III Low and High-angle groups. In order to make a more precise interpretation of the diagnostic performance of this angles, it is necessary to determine standard deviations, examine them in different vertical groups, and investigate norm values in different populations.