CUKUROVA 9th INTERNATIONAL SCIENTIFIC RESEARCHES CONFERENCE, Adana, Türkiye, 9 - 11 Ekim 2022, ss.361-362
Son yıllarda, çevre kirliliğinin belirleyicilerine ilişkin çeşitli çalışmalar yapılmaya başlanmıştır. Ekolojik ayak izi ve bileşenleri, çevre kirliliğinin bir göstergesi olarak son dönemde çalışmalarda yer almaktadır. Üretim seviyelerini arttırdığı ve çevre teknolojileri sağladığı için küreselleşme de çevre kirliliğinin belirleyicilerinden biri olarak çalışmalarda yer almaktadır. Bu aşamada, gelir düzeyinin çevreye etkisi uzun yıllardır araştırılsa da gelir dağılımının etkisi ön plana çıkmamıştır.
Bu amaçla çalışmada, BRICS-T (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin, Güney Afrika ve Türkiye) ülkelerinde 1992-2017 yılları için ekolojik ayak izi, küreselleşme ve gelir eşitsizliği arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma kapsamında üç değişken kullanılmıştır. Bu değişkenler, ekolojik ayak izi, küreselleşme değişkenini temsilen KOF endeksi ve gelir eşitsizliği değişkenini temsilen kullanılan gini katsayısıdır. Değişkenler arasındaki ilişki panel modeli olarak ele alınmış olup küreselleşme, ekolojik ayak izi ve gelir eşitsizliği arasında bir nedensellik ilişkisi olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun için çalışmada, öncelikle yatay kesit bağımlılığı ve homojenlik test edilmiştir. Yatay kesit bağımlılığının test edilmesinde Breusch-Pagan LM testi, homojenliğin test edilmesinde Swamy S testi, Pesaran ve Yamagata tarafından geliştirilen D ve Dadj testinden yararlanılmıştır. Daha sonra çalışmada yer alan her bir değişkenin durağanlığı Levin–Lin–Chu ve Im–Peseran– Shin birim kök testleriyle sınanmıştır. Birim kök testleri sonucunda ekolojik ayak izi ve küreselleşme değişkenlerinin durağan olduğu, gini değişkeninin durağan olmadığı tespit edilmiş ve değişkenin farkı alınarak durağanlaştırılmıştır. Son olarak çalışmada seriler arasındaki nedensellik ilişkisinin sınanmasında Dumitrescu-Hurlin (2012) tarafından geliştirilen nedensellik testi kullanılmıştır. Nedensellik testi sonuçlarına göre BRICS- T ülkelerinde ekolojik ayak izi ile küreselleşme ve gelir eşitsizliği ile ekolojik ayak izi arasında çift yönlü nedensellik bulunmuştur. Küreselleşmeden gelir eşitsizliğine ise tek yönlü nedensellik tespit edilmiştir.
In recent years, various studies have been started on the determinants of environmental pollution. Ecological footprint and its components have been included in recent studies as an indicator of environmental pollution. Globalization is also included in studies as one of the determinants of environmental pollution, as it increases production levels and provides environmental technologies. At this stage, although the effect of income level on the environment has been researched for many years, the effect of income distribution has not come to the fore.
For this purpose, in this study, the relationship between ecological footprint, globalization and income inequality in BRICS-T (Brazil, Russia, India, China, South Africa and Turkey) countries for the years 1992-2017 was examined. Three variables were used in the study. These variables are the ecological footprint, the KOF index representing the globalization variable, and the gini coefficient used to represent the income inequality variable. The relationship between the variables was considered as a panel model and it was investigated whether there was a causal relationship between globalization, ecological footprint and income inequality. For this purpose, first of all, cross-section dependence and homogeneity were tested. The Breusch-Pagan LM test was used to test the cross-sectional dependence, the Swamy S test was used to test the homogeneity, and the D and Dadj tests developed by Pesaran and Yamagata were used. Then, the stationarity of each variable in the study was tested with the Levin–Lin– Chu and Im–Peseran–Shin unit root tests. As a result of unit root tests, it was determined that the ecological footprint and globalization variables were stationary, the gini variable was not stationary, and it was stabilized by taking the difference of the variable. Finally, the causality test developed by Dumitrescu-Hurlin (2012) was used to test the causality relationship between the series in the study. According to the causality test results, two-way causality was found between ecological footprint- globalization and income inequality-ecological footprint in BRICS-T countries. One-way causality has been determined from globalization to income inequality.